srlaten

Привредна сарадња Србије и Словеније

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић разговарала је данас са амбасадором Словеније у Београду, Његовом екселенцијом Францом Бутом поводом њене предстојеће посете Републици Словенији крајем месеца.

На састанку се разговарало о приоритетним питањима од значаја за српску заједницу која живи у овој земљи, као што су стварање институционалних услова за учење матерњег језика, већа медијска заступљеност и питање системског финансирања. Посебно је било говора о питањима статуса српске заједнице као националне мањине у Словенији. О овим питањима др Драшковић ће разговарати и приликом сусрета са представницима српске заједнице и словеначким званичницима у Словенији.

Решавање најважнијих питања свакако би се убрзало покретањем статусног питања за нашу заједницу у Словенији, сматра др Драшковић. У складу са интересима српске заједнице у Словенији, директорка је најавила да ће се испитати могућност за стварање системских услова како би се српској заједници, као најбројнијој етничкој заједници у Словенији, омогућило признавање статуса националне мањине, као што имају италијанска и мађарска мањина у Словенији.

Амбасадор Бут је нагласио да Словенија максимално поштује високе стандарде у односу на све заједнице које заједно чине популациони оквир ове земље, преневши позитиван став државе по питању решавања свих отворених питања.

Бут је указао и на изузетно добру привредну сарадњу Словеније и Србије, као и на то да словеначке фирме, попут Меркатора и Горења, њих око 1400, у Србији запошљавају 35.000 радника. Као разлоге за то, поред традиционално добрих историјских веза Срба и Словенаца, амбасадор је указао на добре услове инвестирања у Србији, споразуме о слободној трговини које Србија има са Русијом, Белорусијом и Турском, као и високообразовану и јефтину радну снагу. Уз то, све је веће интересовање и српских привредника за инвестирање у Словенији, истакао је словеначки амбасадор. Привредна сарадња, је сматра амбасадор, један од најважнијих стубова сарадње ове две земље и на том примеру треба продубљивати и све друге међусобне односе.

Др Драшковић је указала на све значајнију улогу коју Срби у расејању добијају у животима својих матичних држава широм света, кроз укључивање њених припадника у привредне и друштвене токове земље из које потичу, уједно чинећи спону и са земљама пријема. Припадници српске заједнице у Словенији треба да постану мост сарадње наше две земље, истакла је директорка у разговору са амбасадором.

Бут је изразио уверење да ће предстојећа посета др Драшковић Словенији пружити значајан допринос даљем развоју добрих односа двеју земље.

Према попису становништва из 2002. године, у Словенији живи близу 40.000 Срба, док представници српских асоцијација сматрају да је тај број већи него што званична статистика показује.

Check Also

Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за …