srlaten

Привредна сарадња Србије и Словеније

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић разговарала је данас са амбасадором Словеније у Београду, Његовом екселенцијом Францом Бутом поводом њене предстојеће посете Републици Словенији крајем месеца.

На састанку се разговарало о приоритетним питањима од значаја за српску заједницу која живи у овој земљи, као што су стварање институционалних услова за учење матерњег језика, већа медијска заступљеност и питање системског финансирања. Посебно је било говора о питањима статуса српске заједнице као националне мањине у Словенији. О овим питањима др Драшковић ће разговарати и приликом сусрета са представницима српске заједнице и словеначким званичницима у Словенији.

Решавање најважнијих питања свакако би се убрзало покретањем статусног питања за нашу заједницу у Словенији, сматра др Драшковић. У складу са интересима српске заједнице у Словенији, директорка је најавила да ће се испитати могућност за стварање системских услова како би се српској заједници, као најбројнијој етничкој заједници у Словенији, омогућило признавање статуса националне мањине, као што имају италијанска и мађарска мањина у Словенији.

Амбасадор Бут је нагласио да Словенија максимално поштује високе стандарде у односу на све заједнице које заједно чине популациони оквир ове земље, преневши позитиван став државе по питању решавања свих отворених питања.

Бут је указао и на изузетно добру привредну сарадњу Словеније и Србије, као и на то да словеначке фирме, попут Меркатора и Горења, њих око 1400, у Србији запошљавају 35.000 радника. Као разлоге за то, поред традиционално добрих историјских веза Срба и Словенаца, амбасадор је указао на добре услове инвестирања у Србији, споразуме о слободној трговини које Србија има са Русијом, Белорусијом и Турском, као и високообразовану и јефтину радну снагу. Уз то, све је веће интересовање и српских привредника за инвестирање у Словенији, истакао је словеначки амбасадор. Привредна сарадња, је сматра амбасадор, један од најважнијих стубова сарадње ове две земље и на том примеру треба продубљивати и све друге међусобне односе.

Др Драшковић је указала на све значајнију улогу коју Срби у расејању добијају у животима својих матичних држава широм света, кроз укључивање њених припадника у привредне и друштвене токове земље из које потичу, уједно чинећи спону и са земљама пријема. Припадници српске заједнице у Словенији треба да постану мост сарадње наше две земље, истакла је директорка у разговору са амбасадором.

Бут је изразио уверење да ће предстојећа посета др Драшковић Словенији пружити значајан допринос даљем развоју добрих односа двеју земље.

Према попису становништва из 2002. године, у Словенији живи близу 40.000 Срба, док представници српских асоцијација сматрају да је тај број већи него што званична статистика показује.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …