srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Привредни потенцијали Ниша

Привредни потенцијали Ниша

извор: dijasporanavezi.rs

У Нишу послује више од 200 компанија које се баве високим технологијама и имају шта да понуде иностранству, речено је на презентацији пројекта “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” у Нишу, који је подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

извор: dijasporanavezi.rs
извор: Media & Reform Centar Niš

,,Пројекат је имао за циљ да представи Ниш као центар развоја ИКТ-а и напредних технологија. Овим пројектом је започета активност унапређења економске сарадње Републике Србије и српске дијаспоре, а основана је и мрежа пословних контаката у дијаспори. У Бечу је представљено 170 високотехнолошких компанија, а део тих компанија, њих тридесет, је удружено у Нишки кластер напредних технологија’’, рекао је менаџер Ницат лчастера Горан Младеновић.

Пројекат “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” спроводио је Нишки кластер напредних технологија, заједно са партнерима Канцеларијом за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Регионалном развојном агенцијом Југ, уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

,,Уверен сам да ће из овог пројекта изаћи конкретни резултати. У нашој дијаспори лежи огроман економски потенцијал. Истраживања су показала да преко 90% наших људи из дијаспоре жели да улаже у место из ког потиче. Тек 10% би улагало новац у било који део земље, из чисто економских разлога’’, истакао је Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу с дијаспором Министарства иностраних послова.

Кривокућа је додао да се од дијаспоре у Србију слило скоро дупло више новца него од свих земаља које су улагале у нашу државу.
У Бечу су, у оквиру пројекта, презентовани не само потенцијали у високим технологијама већ и потенцијали нишког региона, као и каталог за потенцијалне инвеститоре и потенцијали Електронског факултета, Универзитета у Нишу.

,,Србија је све привлачнија и повољнија за инвеститоре. За ИТ сектор нису потребна велика улагања, већ памет. Ми паметне стручњаке имамо на Електронском факултетуу Нишу’’, рекао је директор Регионалне развојне агенције Југ Бојан Аврамовић.

Пројекат “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” започет је у јануару.

Check Also

Основан Републички савез Удружења „Корени“

извор: Удружење „Корени“ У Сремским Карловцима обележена слава Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и …