srlaten

Привредник Републике Српске доделио прве стипендије

Извор: РТРС

У Бањалуци је 23. 10. 2019. године одржана свечана академија поводом пријема прве генерације стипендиста у Добротворно удружење „Привредник Републике Српске“.

Свечаној академији присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, потпредседник Владе Српске, Антон Касиповић и потпредседник покрајинске Владе Војводине, Ђорђе Милићевић.

Председник Добротворног удружења „Привредник Републике Српске“, Горан Рачић, рекао је да се ово удружење руководи племенитим циљем и жељом да помогне даровитој деци слабијег имовног стања. Он је истакао да су рад Удружења подржале институције Српске, привредници и хуманитарци. Позвао је све привреднике и хумане људе да се прикључе и подрже ову племениту идеју.

Потпредседник Владе Српске рекао је да да се од стипендиста, који су много труда уложили у своје образовање и напредак, много очекује. Касиповић је истакао да Република Српска има на кога да се ослони и да су млади, образовани и вредни људи најбољи ослонац нашег друштва.

Потпредседник покрајинске Владе Војводине нагласио је да су односи Републике Српске и Србије најбољи до сада и да Српска увек може да рачуна на подршку матице. Милићевић је, у име Владе Војводине, честитао свим стипендистима.

Удружење „Привредник Републике Српске“ стипендира 26 ученика и осам студената којима су данас уручени уговори о стипендирању.

Претходно је председница Српске Жељка Цвијановић организовала пријем за представнике Српског привредног друштва „Привредник“ из Србије и Добротворног удружења „Привредник Републике Српске“.

Стипендисте и председника Удружења „Привредник Републике Српске“ примила је и министарка просвете и културе Републике Српске, Наталија Тривић.

Привредна комора Републике Српске и Подручна привредна комора Бањалука, заједно са Академијом наука и уметности Републике Српске и универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, уз подршку великог броја привредника, основали су Добротворно удружење „Привредник Републике Српске“.

Под мотом „рад-штедња-честитост“, основни циљ ове институције је школовање даровите деце слабијег имовног стања.

Удружење је настало по угледу на Фондацију српског привредног друштва „Привредник“, које је основано 1897. године.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …