srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Привредник Републике Српске доделио прве стипендије

Извор: РТРС

У Бањалуци је 23. 10. 2019. године одржана свечана академија поводом пријема прве генерације стипендиста у Добротворно удружење „Привредник Републике Српске“.

Свечаној академији присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, потпредседник Владе Српске, Антон Касиповић и потпредседник покрајинске Владе Војводине, Ђорђе Милићевић.

Председник Добротворног удружења „Привредник Републике Српске“, Горан Рачић, рекао је да се ово удружење руководи племенитим циљем и жељом да помогне даровитој деци слабијег имовног стања. Он је истакао да су рад Удружења подржале институције Српске, привредници и хуманитарци. Позвао је све привреднике и хумане људе да се прикључе и подрже ову племениту идеју.

Потпредседник Владе Српске рекао је да да се од стипендиста, који су много труда уложили у своје образовање и напредак, много очекује. Касиповић је истакао да Република Српска има на кога да се ослони и да су млади, образовани и вредни људи најбољи ослонац нашег друштва.

Потпредседник покрајинске Владе Војводине нагласио је да су односи Републике Српске и Србије најбољи до сада и да Српска увек може да рачуна на подршку матице. Милићевић је, у име Владе Војводине, честитао свим стипендистима.

Удружење „Привредник Републике Српске“ стипендира 26 ученика и осам студената којима су данас уручени уговори о стипендирању.

Претходно је председница Српске Жељка Цвијановић организовала пријем за представнике Српског привредног друштва „Привредник“ из Србије и Добротворног удружења „Привредник Републике Српске“.

Стипендисте и председника Удружења „Привредник Републике Српске“ примила је и министарка просвете и културе Републике Српске, Наталија Тривић.

Привредна комора Републике Српске и Подручна привредна комора Бањалука, заједно са Академијом наука и уметности Републике Српске и универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву, уз подршку великог броја привредника, основали су Добротворно удружење „Привредник Републике Српске“.

Под мотом „рад-штедња-честитост“, основни циљ ове институције је школовање даровите деце слабијег имовног стања.

Удружење је настало по угледу на Фондацију српског привредног друштва „Привредник“, које је основано 1897. године.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …