srlaten

Проблем запошљавање националних мањина

Taнјуг

Организација Српски демократски форум (СДФ) упозорио је да је запошљавање националних мањина у Хрватској, посебно српске, и даље један од највећих проблема у спровођењу хрватског Уставног закона о правима националних мањина и Акционог плана за период од 2011.-2014. године.

извор: sdf.hr
извор: sdf.hr

Иако је проценат мањина у телима државне управе незнатно повећан и износи 3,5 одсто, то је још увек знатно мање од циља у Акционом плану од 5,5 одсто, наводи се у саопштењу СДФ, а преноси Танјуг. Тек 2013. била је прва година у којој је било више запошљавања него отпуштања припадника националних мањина а упркос свим мерама хрватске Владе, од 624 особе примљене у државну службу путем јавних конкурса, било је само 37 припадника националних мањина.

Указано је да је српска национална мањина и даље итекако дискриминисана са само 2,38 одсто од укупног броја запослених у државној управи што је смањење у односу на 2012, када их је било 2,40 одсто. СДФ наводи да је посебно занимљив податак да је више припадника српске националне мањине запослено у Министарству бранитеља него у Државној канцеларији за обнову и стамбено збрињавање, телу које се директно бави повратницима и избеглицама. Апсурд је и то што је у локалној и регионалној самоуправи број Срба смањен за 17 у односу на 2012. , а дискриминација је највидљивија у податку да од 313 Срба запослених на тим нивоима само њих 38 је на руководећим положајима.

СДФ није задовољан ни бројем Срба у правосуђу, па предлаже ревизију и доношење новог Акционог плана за спровођење Уставног закона о правима националних мањина који би био везан за ЕУ фондове као и адекватно национално финансирање.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …