srlaten

Проблеми прогнаних Срба из Хрватске

Хрватска својим држављанима српске националности није вратила одузета станарска права, већ је уместо тога донела Програм стамбеног збрињавања, који не може бити супституција за одузета станарска права. Доведено је у питање располагање приватном имовином, а обнова тече споро уз покретање судских поступака против оних који се нису на време вратили у обновљене куће, саопштила је Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске.

Милојко Будимир, председник Асоцијације
Милојко Будимир, председник Асоцијације

Представници Асоцијације Милојко Будимир, Чедомир Марић и Раде Матијаш о проблемима прогнаних Срба разговарали су са потпредседником хрватске Владе и министром унутрашњих послова Ранком Остојићем и са представницима Министарства правосуђа, Министарства унутрашњих послова, Савета за националне мањине, Уреда пучког правобранитења, Државног уреда за обнову и стамбено збрињавање и Српског народног већа.

Постављена су питања доспелих а неисплаћених пензија и динарске и девизне штедње, враћања пољопривредног земљишта, јер се на основу одлуке судова држава Хрватска уписује као власник, а бришу се ранији власници.

„Нема повратка прогнаних због пристрасних, дискриминаторских суђења по оптужницама за ратне злочине, што уноси несигурност и међу оне који су се у међувремену вратили. Најболније питање представља спорост у ексхумацијама и идентификацијама несталих лица, те је упућен апел да се овај процес убрза и створе услови на несметано кориштење права на сећање и обележавање места масовних страдања“, саопштила је Асоцијација избегличких удружења.

Асоцијација указује на последице које могу наступити са спровођењем Закона о пребивалишту и на мањкавости у примени тога закона код конзуларних одељења у Србији и појединих полицијсдких управа у Хрватској.

„Представници РХ обавестили су нас да Влада улаже напоре како би се пронашло адекватно решење за све хрватске држављане који живе изван Хрватске. Сложили смо се да су састанци са аутентичним представницима избеглица потребни и да ће преко СНВ у Загребу бити чешће организовани“, наводи се у саопштењу.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …