srlaten

Продужен Јавни позив за Албум сећања

Први светски рат: Упишите личну причу у општу. Због великог интересовања за учешће у стварању Албума сећања, Јавни позив се продужава до 31. маја 2014. године.

Највеће интересовање за учествовање у стварању албума сећања на наше претке из Првог светског рата, показали су наши грађани из дијаспоре, Аустралије, Америке. Јављају се мејловима, подржавају пројекат и својим фотографијама предака – учесника у Првом светском рата употпуњују сећање на овај период српске и светске историје.

До сада су пристигли важни документи: Дневник – сведочанство о борбама на Мачковом Камену, генерала Јована П. Рекалића, који је проследио новинар Вести из Хановера, очувана писма из заробљеништва дописнице са Солунског фронта, у коме се војници јављају својим породицама.

Између осталих, интересантно је и слање фотографија деведестогодишњег Лебл Александра, једног од ретких који су преживели холокауст у Србији. Он је послао фотографије свог оца Леона Х. Лебла инжењерског потпоручника са отварања рудника угља Зивоња 1916. године за потребе Солунског фронта и његову Албанску споменицу.

Пројекат под слоганом ОЖИВИМО СЕЋАЊА, ОСВЕЖИМО ПАМЋЕЊЕ, ПОМОЗИМО ИСТОРИЈИ се базира на видљивости појединца, српског војника и на све оне који су дали себе да би се извојевала победа у Првом светском рату. На тај начин показујемо свима да смо били део и на страни победника у Првом светском рату. Историја нас обавезује и позива да сачувамо сећање на велике године српског народа 1914-1918.

Позивамо наше људе из дијаспоре да користе онлајн доставу материјала и да скенирана документа пошаљу на веб адресу славним – прецима.срб

Српска православна црква дала је публицитет и помоћ у медијској видљивости пројекта, као и друге институције међу којима је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Војска Србије, Филозофски и Богословски факултет и многи други.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …