srlaten

Програм сарадње српске науке са дијаспором

Извор: Фонд за науку Републике Србије

Програм сарадње српске науке са дијаспором представља финансијски подстицај који омогућава научно-истраживачким организацијама развој сарадње са српском дијаспором и унапређење капацитета кроз краткотрајне посете истраживача из Србије стручњацима из дијаспоре и подршку заједничким активностима.

Циљ Програма је успостављање сарадње са дијаспором ради унапређења и размене знања, успостављања или унапређења сарадње, заједничког рада на научно-истраживачким и истраживачко-развојним проблемима и изазовима, објављивања заједничких радова и патената, подршке развоју нових услуга, комерцијализацији производа, трансфера технологија, као и припреме предлога заједничких пројеката за конкурисање код фондова изван Србије.

Програм подржава основна и примењена истраживања у свим истраживачким областима, без унапред дефинисаних приоритетних тема.

Програм ће се реализовати у форми ваучера у вредности до 10.000 евра, за једногодишњи период трајања пројекта. Буџет овог Програма је 800.000 евра.

За средства могу да конкуришу истраживачи запослени у акредитованим научно-истраживачким организацијама, самостално или у тиму.

Партнер из дијаспоре може бити наш истраживач запослен у научно-истраживачкој организацији у иностранству, као и наш стручњак који руководи истраживањима и развојем у иностраној компанији или институцији која се бави истраживањем и развојем.

Средства су намењена за путовања истраживача из Србије у иностранство, у институције стручњака из дијаспоре.

Почетак реализације пројеката из Програм сарадње српске науке са дијаспором је планиран за јануар 2020.

Датум отварања позива: 29.11.2019.

Датум затварања позива: позив ће бити отворен до утрошка средстава.

Очекивани почетак реализације пројеката: јануар 2020.

У складу са процедурама дефинисаним Програмом и Актима Фонда за науку РС, Фонд ће најмање једном у 15 дана пристигле пријаве упућивати Програмском одбору на евалуацију, а на овој страници ће бити објављен број пристиглих предлога пројеката закључно са тим датумом. Овај поступак ће се спроводити итеративно.

(Фонд ће направити први пресек пристиглих предлога пројеката у петак, 13. децембра.)

Програмски одбор ће, у року од највише две недеље, евалуирати предлоге пројеката пристигле у претходној итерацији, и формирати ранг листу која ће бити упућена Научном савету и Управном одбору, након чега ће подносиоци предлога пројеката бити обавештени да ли је њихов предлог пројекта одобрен за финансирање.

Пројектна документација: ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ.

Подношење пријаве се врши преко портала еУправе: https://www.euprava.gov.rs/eusluge.

Више информација можете пронаћи ОВДЕ.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …