srlaten

Пројекат „Запослимо Србију“ се шири

Данас је Канцеларију за сарадњу са дијаспором и Србима у региону посетио помоћник председника општине Сурчин, Бранко Милошевић. Он се састао са замеником директора Александром Влајковићем и саветником директора Миломиром Мандићем.

Mandic i VlajkovicТоком састанка  је представљен пројекат „Запослимо Србију“, чији је значај и потенцијал општина Сурчин већ препознала. Кроз разговор су евидентирани потенцијалне препреке укључивања ове општине у пројекат, а тичу се промене Статута града, на пољу децентрализације којом би се општини омогућило лакше привлачење инвеститора, спровођење планова, издавања дозвола.

 „Општина Сурчин има велики потенцијал, то је индустријска зона која има одличан положај близу аеродрома и аутопута“, рекао је Бранко Милошевић и представио је план градње „Индустријског центра Добановци“, који поред решене саобраћајне инфраструктуре има, и комплетну комуналну инфраструктуру, што је потенцијалним инвеститорима важно приликом одлучивање да улажу новац.

Влајковић је оценио да Република Србија треба да стимулише улагање у индустријске зоне и подвукао да је за почетак пројекта од велике важности истраживање тржишта и свих параметара који могу да утичу на даљу реализацију.

Разговарало се и о формирању Канцеларије за локални економски развој у оквиру општине, која би унапредила односе са инвеститорима. Саветник Мандић је предложио повезивање са Националном агенцијом за регионални развој како би пружила обуку и подршку у формирању ове канцеларије и олакшала укучивање и ближу сарадњу на пројекту „Запослимо Србију“.

Закључак састанка је да ће се општина Сурчин укључити у пројекат са капацитетима којима располаже, а да ће  први корак бити постављање пројекта изградње „Индустријског центра Добановци“ на онлајн платформи „Запослимо Србију“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …