srlaten

Промоција издања Савеза Срба Румуније

У свечаној сали Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону одржана је промоција две књиге: ,,Чувари Вертограда’’   и ,,Арадска тврђава-логор за српске интернирце у Првом светском рату“, чији је издавач Савез Срба у Румунији.

Приређивачи књиге ,,Чувари Вертограда“ су Славомир Гвозденовић, посланик у парламенту Румуније испред српске националне мањине и писац Миодраг Јакшић. Ова Антологија српске поезије из Југоисточне Евроре садржи стихове српских писаца из Румуније, Мађарске, Македоније, Словеније, Хрватске, Чешке,  Републике Српске, Србије и Црне Горе сачињена је 2013. године.

Славомир Гвозденовић је говорио о културним и историјским везама матице и Срба у Румунији, као и о издавачкој делатности савеза Срба у Румунији, која је у 2014. години обогаћена и новим издањем публикације Статистички подаци о Србима у Румунији. Писац Миодраг Јакшић је представио Антологију српске поезије Југоисточне Европе ,,Чувари Вертограда“ а Гвозденовић је одабраним стиховима из антологије заокружио ову књижевну промоцију, истичући јединствени духовни простор који заокружују аутори уврштени у ову Антологију.

Књигу ,,Арадска тврђава-логор за српске интернирце у Првом светском рату“  је приредио Љубомир Степанов. Степанов је говорио о  настанку књиге о првом концентрационом логору у Европи у Првом светском рату и о методама системског истребљивања Срба на територији Аустроугарске монархије.

За време промоције постављена је и изложба фотографија из концентрационог логора  Арадске тврђаве, које су својевремено рађене као разгледнице. Укупно 60 фотографија које представљају непосредан документ, данас се налазе у власништву Савеза Срба у Румунији.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …