srlaten

Промоција књиге ,,Учимо ћирилицу“

Извор: Министарство културе и информисања

Промоција књиге „Учимо ћирилицу“ одржана је 23. априла 2019. године у прес сали Министарства културе и информисања. Ову књигу приредио је дневни лист српске дијаспоре „Франкфуртске вести“ уз помоћ Завода за уџбенике и наставна средства Републике Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања. 

ФОТО: БЕТА

„Данас српска дијаспора броји велики број људи који живе, не само у региону већ и на свим континентима. Феномен који је присутан у свим дијаспорама јесте да се трајним исељавањем у друге земље, под утицајем окружења, културе, школства и медија матерњи језик заборавља или слабије користи. Тиме се врши „однарођавање“, па се у другој или трећој генерацији питање националног идентитета губи и бледи,“ рекао је министар Вукосављевић приликом отварања конференције за штампу, одржане овим поводом.

Како је истакао министар, у питању су друштвенo-историјски процеси који имају своје предности али и своје крупне недостатке, и зато свако залагање и напор, да се деци у дијаспори помогне да запамте и да науче српски језик и ћириличко писмо како не би заборавили ко су и шта су, јесте подухват вредан хвале, а да сваки субјекат друштва, који у томе учествује, било у Србији или иностранству, чини један значајан и важан посао.

„У време Ђуре Даничића, рат за српски језик, правопис и писмо водио се на начин и у складу са потребама и условима тог времена, али и данас залагање за квалитет српског језика, за учење и коришћење српског ћириличког писма јесте једна веома велика и важна борба. Можда мотиви нису идентични али је потреба иста, или веома слична“, нагласио је министар Вукосављевић.

Аутори књиге „Учимо ћирилицу“ чланови су редакције Франкфуртских вести, а књига је првенствено намењена српској деци и породицама из дијаспоре, као и деци са Косова и Метохије, Републике Српске, Црне Горе и Хрватске у циљу очувања ћириличког писма и српског језика. Том приликом, Министарству културе и информисања, поклонили су 100 примерака, и позвали су све оне који желе да имају ову књигу, а нису у прилици да је приуште,  да се јаве редакцији „Франкфуртских вести“ и добиће је потпуно бесплатно.

Осим министра, на промоцији књиге говорили су и Растко Јанковић из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Биљана Букинац, координаторка за српску наставу за Европу из Министарства просвете, науке и технолошког развоја као и Александар Видаковић, директор компаније Нида Верлаг ГмбХ и власник “Франкфуртских вести“, издавач књиге „Учимо ћирилицу“.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …