srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Промоција Теслиног дела

Јачање сарадње са организацијама у Србији које раде на промоцији лика и дела Николе Тесле, договорено је на заједничкој седници Теслине научне фондације из Сједињених америчких држава и Теслине научне фондације из Србије, у свечаној сали Управе за дијаспору. Седницом су председавали Милан Кнежевић, директор ТНФ у Србији, Марина Швабић, извршни директор Фондације из САД и Стево Божанић, поверилац ТНФ у Србији.

Teslina Naucna Fondacija - Zajednicka Konstitutivna Sednica TSF i TNF 3

Присутнима се преко скајпа обратио и председник и оснивач Теслине научне фондације из САД Никола Лончар. Испред Управе за дијаспору и Србе у региону при Министарству спољних послова присутне је поздравила Славка Драшковић.

Представници Теслине научне фондације уручили су „Теслина признања“, и то Електротехничкој школи „Никола Тесла“ из Јагодине за пројекат „Енергију штедим, ја више вредим“ и координатору пројекта Марији Богдановић, професорки ЕТШ „Никола Тесла“ која сарађује са школом из Филаделфије на изради наставног плана и програма посвећеног Николи Тесли. ТСФ признање је такође уручено Милоју Поповићу – Каваји, публицисти, новинару и аутор књиге „Други живот Николе Тесле“. Специјално признање добила је др Славка Драшковић у виду рељефа са ликом Ђорђа Шагића, првог Србина који је званично ушао у САД 1814.

На првој заједничкој седници за председника Теслине научне фондације у Србију изабрана је  Марина Швабић. Поред уобичајеног дневног реда, председавајућа је најавила трећу Теслину меморијалну конференцију која ће се одржати 10. јануара 2015. године у Њујорку, у Хотелу Њујоркер, где је Никола Тесла живео последњих десет година и где је преминуо 7. јануара 1943. године. У оквиру ове конференције планирано је и откривање Теслине бисте у холу хотела, као и традиционалне гала доделе награда „У духу Тесле“, које ће сестринска организација из САД доделити за значајна остварења у промоцији Теслиног лика и дела.

Поред Теслине меморијане конференције у Њујорку, најављена је и сарадња ове две фондације у организацији прославе „ 200 година Срба у Америци“, која ће се одржати 2. јуна 2015. године у Београду, као и сарадња у организацији исте свечаности планиране за 10. јул 2015. у Филаделфији.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …