srlaten

Промовисане три књиге о Првом светском рату

Извор: СПКД Просвјета Бања Лука

У организацији бањалучког Градског одбора СПКД „Просвјета“ и Друштва чланова Матице Српске у Републици Српској, синоћ је су Академији наука и уметности Републике Српске у Бањалуци промовисане три књиге о Првом светском рату издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада.046813

Књиге „Посезање за светском моћи“ аутора Фрица Фишера, „Ратни циљеви Србије 1914.“ Милорада Екмечића и „Српска црква у Великом рату 1914-1918. године“ аутора Радмиле Радић и Момчила Исића, промовисане су у оквиру Просветиног програма обележавања стогодишњице Првог светског рата 1914.године.

Историчар Жељко Вујадиновић рекао је да је књига „Посезање за светском моћи“ значила прекретницу не само у Немачкој, већ и у светској историјској науци, посебно с аспекта образлагања идеја узрока Првог светског рата. Значајно је и тумачење процеса који су постојали пре Првог светског рата, а који су довели до његовог избијања и наставили да живе у оквиру својих идеја и после 1918.године.

Вујадиновић је рекао да књига „Ратни циљеви Србије 1914.“ говори о томе како је дошло до стварања југословенске државе 1918.године. „Србија је 1914. године имала два избора, а то је да створи јединствену јужнословенску државу или да се насилно уклопи у европски пројекат који би значио развијање идеје коју би форсирала Немачка. Србија се 1914. определила за стварање југословенске државе што је јасно истакла у Нишкој декларацији“, закључио је Вујадиновић.

Коaутор књиге „Српска црква у Великом рату 1914-1918.године“, Радмила Радић, истакла је да се ова књига бави стањем у црквама током Првог свјетског рата, односно материјалном штетом цркава и страдањем монаштва и свештенства. Радић је рекла да је према истраживањима, у неким епархијама страдало и више од 60 одсто свештеника, монаха, те професора богословије и богослова, истичући да је број страдалих који је до сада утврђен 3.326. Она је додала да тај број, нажалост, није коначан.

Члан Главног одбора СПКД „Просвјета“ Бањалука Слободан Наградић рекао је да се промоцијом ове три књиге у Српској приводи крају обележавање стогодишњице Првог светског рата 1914.године и подсетио да су СПКД „Просвјета и „Матица Српска“ прошле године међу првима почели обележавање стогодишњице Првог светског рата – значајног догађаја за српску историју.

Промоцији књига присуствовали су бројни научни, културни и јавни радници.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …