srlaten

Прописи препрека за повратак научника из дијаспоре

У Ректорату Универзитета у Београду, 13. маја је одржан округли сто на тему „Развој инфраструктуре Виртуелног универзитета српске дијаспоре (ВУСД) за потребе Срба у региону“.

Vlajkovic rektorat

Процедура признавања диплома, која може трајати и годину дана, подиже велики зид иновацијама, речено је између осталог на округлом столу „Развој инфраструктуре Виртуелног универзитета српске дијаспоре са потребе Срба у региону“, чији је организатор проф. Јован Филиповић у име Факултета организационих наука и удружења ГЕПС.

Већина земаља, укључујући и регион, ову проблематику није препустила стихији, већ има системска решења, рекла је председница Националног савета за науку и технолошки развој Вера Дондур.

„Недостаје већа друштвена свест о томе колико би били снажнији за увођење нових начина учења, за савремена истраживања, да смо више окренути нашој дијаспори“, рекла је професор Дондур и навела да среће младе људе који би се и вратили али немају где, јер смо се ми, како је навела, задржали на констатацијама и речима.

„Не стварамо могућност да се тако нешто догоди. Подразумева се да они треба да дођу, да се боре за неко место на универзитету, институту, где не наилазе на подршку“, рекла је она и указала да код нас, за разлику од света, нема нових организационих структура које би биле отворене за повратак научника из иностранства.

Председник Националног савета за високо образовање Срђан Станковић такође је указао на овај проблем. „Упркос томе што су најбољи, не постоји добра воља да буду примљени“, рекао је Станковић, сматрајући да је илузорно и бесмислено што покушавамо да звања стечена у иностранству „преточимо“ у наша звања. Он је указао да термин нострификација диплома више нико не помиње, али ми га се и даље држимо, уместо појма признавања диплома – признавања нивоа постигнутог током студирања.

Vlajkovic rektorat1

Истичући да Србија нема ни елеменатарну базу података о нашој дијаспори, Александар Влајковић, заменик директора у ранијој Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, такође указује на зачарани круг у овој области и истиће важност повратка стручњака.

Округли сто је окупио личности из академског, научног, културног, спортског и јавног живота Србије, представнике институција Републике Србије, као и повратнике и чланове српске интелектуалне дијаспоре.

Организатор је Факултет организационих наука, Универзитет у Београду и ГЕПС-удружење грађана које окупља интелектуалну дијаспору Србије.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …