srlaten

Прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве у Бечу

Извор: дијаспора.тв

Цркве у Бечу и Епархија Аустријско – швајцарска и СПКД Просвјета Аустрија организују прославу јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Српска Православна црква, Епархија Аустријско -швајцарска и СПКД Просвјета Аустрија организују прославу јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Обележавање осам векова самосталности Српске цркве у Бечу биће прилика да се направи рекапитулација српске духовности, уметности, теолошке науке, али и укаже на снажне везе које српски народ и црква негују.

Обележавање јубилеја почеће у петак 6. децембра 2019. године отварањем изложе у Саборном храму Светог Саве (2. спрат), на адреси Веитхгассе 3, у трећем бечком безирку. Отварање ове изузетне изложбе, слика и објеката академског сликара Станка Родића под називом „Хиландару у походе“, са уметнички обрађеним предметима са самог Хиландара и Свете горе, почиње у 18:00 часова, а изложба ће моћи наредних недеља да види у Храму. Истог дана и на истом месту, у Саборном храму Светог Саве (4. спрат), са почетком у 19:30 часова, биће одржана промоција књиге „Трилогија о Немањићима“, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића.

Другог дана манифестације, у суботу 7. децембара, у Храму рођења Пресвете Богородице, по први пут у Аустрији, биће свечано отворена изложба о једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу.

Поставка садржи, између осталог, архивски материјал из области којима се познати научник бавио, као и личне ствари, фотографије, преписке са познатим светским научницима и друго.

Изложба приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, као и грађевинску активност у Бечу.

Представљен је архивски материјал из области у којима су одсликане Миланковићеве научне мисли, од којих се неки први пут појављују у јавности, а посебну вриједност имају материјали прикупљени у Уметничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

После отварања изложбе, у Храму рођења Пресвете Богородице, биће уприличена Свечана академија, са почетком у 19:00 часова, и коктелом у наставку.

Са Светом архијерејском  Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице, у 09:30 часова, завршиће се молитвене и културно-уметничке свечаности у Бечу, поводом јубилеја  800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Програм

Петак, 6. децембар (Саборни храм Светог Саве, Беч)
18:30 • Изложба „Хиландару у походе“ (2. спрат)
19:30 • Промоција књиге „Трилогија о Немањићима“ аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића (4. спрат).

Субота, 7. децембар (Храм рођења Пресвете Богородице, Беч)

18:30 • Изложба Милутин Миланковић- Живот и дело
19:00 • Свечана академија у Храму Рођења Пресвете Богородице (са коктелом у наставку)

Недеља, 8. децембар (Беч)
9:30 • Света архијерејска Литургија у Храму Рођења Пресвете Богородице.

Централна прослава јубилеја у Србији обележена  је у октобру у манастиру Жичи, затим свечаном  академијом  под називом „Завет Светога Саве“ у центру „Сава“у Београду  и изложбом  „Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …