srlaten

Прослава дана Светог Саве у Грчкој

Обавештавамо све сународнике да ће српске допунске школе у Атини, на Криту и у Волосу и Лариси свечано обележити школску славу, дан Светог Саве. Прославе ће бити одржане:

1. У Атини, у Културном центру Атинске Архиепископије (Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Βασιλείου του Μεγάλου 15, Αθήνα – Ρουφ, 11854, Αττικησ, у близини метро станице Керамикос), у суботу, 26. јануара 2018. године с почетком у 19 часова. У програму учествују ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Филозофском факултету у Атини, као и српски уметници из Атине.

2. На Криту, у Ираклиону, у Трећој гимназији (3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Φιλελλήνων & Σκεπετζή, 71307 Ηράκλειο), у суботу, 9. фебруара 2019. са почетком у 18 часова. У програм учествују ученици допунске школе, као и српски уметници са Крита.

3. У Волосу и Лариси ће бити одржани јавни часови посвећени лику и делу Светог Саве, уз пригодан рецитал ђака, у присуству њихових родитеља, у просторијама школе у Волосу 25.1.2019. у 18 часова и у Лариси 26.1.2019. у 14 часова. Дан Светог Саве биће свечано обележен у недељу 27.01.2019. у 9 часова на јутарњој литургији у цркви Свете Петке у Волосу (Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, Κων/νου Βάρναλη, Βόλος), где ће уз освештану икону Светог Саве, коју је Српска  школа „Вук” добила на дар од Храма Светог Саве из Београда, бити пресечен славски колач, уз учешће деце и родитеља српске допунске школе. Управо у црквеном дому Свете Петке први пут је организована српска допунска школа у Волосу и одржавана настава током школске 2016/2017. године.

Дан Светог Саве и јубилеј 800 година самосталности Српске православне цркве биће обележен и у храму Светог Спиридона на Панкратију у Атини (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), где ће у суботу 26. јануара у 9,00 часова бити одржана литургија на српском језику са сечењем славског колача, којој ће претходити јутрење са почетком у 8,00 часова.

Позивамо вас да се у што већем броју окупимо на светосавским прославама и на литургијама у храму Светог Спиридона у Атини и у цркви Свете Петке у Волосу и достојно обележимо дан нашег светитеља Саве, оснивача српске цркве и школе.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …