srlaten

Прослава Српске (Православне) Нове године у Француској

У Киргенсхаиму, приградској општини надомак Милуза (130км од Стразбура), 13. јануара, организована је традиционално масовна прослава, поводом Српске Православне Нове године, уз ангажовање Клуба ,,Никола Тесла“.

На манифестацији је присуствовало око 650 наших грађана као и Француза (двојних држављана и француских пријатеља). Након одржаног пригодног програма ђака допунске наставе на српском језику, кроз музичко-сценске симболе српске културе, под вођством редовног наставника Снежане Милетић, присутнима се обратила Анђелка Шимшић, конзул у Конзулату Републике Србије у Стразбуру. Она је честитала Православну Нову годину свим присутним грађанима, у своје и у име Републике Србије, и обећала да ће Конзулат и даље давати пуну подршку животу и раду ових људи као и сваку помоћ која је неопходна у решавању њихових питања.

Овој свечаној прослави присуствовао је, на позив председника клуба, помоћник градоначелника Киргенсхаима, са којим је договорена сарадња у представљању културних пројеката значајних за Републику Србију. У оквиру ове сарадње, већ крајем марта је планирана пројекција филма о Првом светском рату, за наше грађане и представнике општинских власти Милуза, Киргенсхаима.

Такође, у српској православној цркви ,,Свети Ђорђе“, у Кенингсхофену, у Стразбуру, 7. јануара 2018. године, одржана је света литургија у част најрадоснијег празника свих хришћана, Божића, у присуству великог броја грађана.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …