srlaten

Прослава Васкрса у Чикагу

Извор: РТС

Двадесет српских православних цркава и манастира у Чикагу и широј околини, од Индијане до Висконсина, биле су и овог Васкрса мале да приме све заинетресоване који су хтели да присуствују васкршњим литургијама.

На служби у манастиру Нова Грачаница, северно од Чикага, прочитана је васкршња посланица српског патријарха Иринеја. Уз Србе је било још православаца, посебно Руса.

После службе, послужен је ручак у манастирској сали, на коме је било преко 600 гостију. Присуствовали су и познати бизнисмени, као што су Слободан Павловић и Бранко Тупањац, који је позван на сусрет лидера дијаспоре са руководством Србије, заказан за другу половину овог месеца.

Отац Милорад Лончар каже да је Васкрс веома важан догађај за Србе у Америци.

„Манастир Грачаница и сви други манастири и цркве широм севрноамеричког континента служе у исто време и као неко парче српске земље, наше Србије коју тако радо носимо у срцима, и сви долазимо у своју цркву као на своју земљу да се друже и да прослављају празнике онако како су се прослављали и како се прослављају у нашој отаџбини, тј. у свим српским земљама данас“, каже отац Милорад Лончар.

Овако је било у Чикагу, али наравно не треба заборавити да се Васкрс прославио од Њујорка до Лос Анђелеса и Торонта до Ванкувера, где Срби живе.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …