srlaten

Прослављен Савиндан у Копенхагену

Извор: tamodaleko.co.rs

Српска деца, њихови родитељи, верници и свештеници 26. јануара 2020. године, у Копенхагену, славили су Савиндан посвећен Светом Сави, великом српском просветитељу и утемељивачу Српске православне цркве.

У цркви Светог великомученика Георгија одражана је прво литургија коју је служио старешина овог храма Александар Самарџић, а потом су деца Српске школе из Копенхагена, која ради под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије и наше амбасаде у Копенхагену, извела поетско-рецитаторски програм посвећен лику и делу Светог Саве.

Врло надахнут програм са њима је заједно припремила наставница школе Ксенија Маричић. У програму су учествовали девојчице и дечаци наше школе из Хилерода и културно уметнички ансламбл „Опанак“. Био је то заиста празник за очи и душу за све присутне који су храм испунили до последњег места.

Врхунац Светосавске академије била је химна „Ускликнимо с љубавњу светитељу Сави“, коју су заједно певали и деца и родитељи, отац Александар и амбасадорка Србије у Краљевини Данској Јасмина Митровић-Марић, која је овом приликом уручила књиге допунској школи на српском језику и новооснованој црквеној библиотеци, а потом се присутнима обратила пригодном беседом.

-Свети сава је био српски учитељи и просветитељ. Бити учен то значи усвојити знање читањем књига, а бити просвећен то значи усвојити један посебан систем вредности у коме се поштују учитељи и родитељи, у коме се знање вреднује, пријатељство и љубав славе. Зато је Свети Сава нама донео диван систем вредности и научио нас да учимо и да волимо – истакла је Јасмина Митровић Марић.

Она је захвалила Матици српској, Српској академију наука и уметности, Библиотеци града Београда и свима који су поклонили књиге српској школи и цркви, а на крају је, из своје главе и срца, како је рекла, изрецитовала једну љубавну песму.

Присутни су се потом преселили у црквену салу где је недавно основано културно-уметничко друштво „Опанак“, у коме углавном играју деца из допунске школе, на одушевљење верника извели игре из Србије.  На репертоару је било „Ајд поведи весело, наше колоно шарено“, „Ја брдом, брдом, а девојка долом“, Дивна, Дивна чарне очи има“, на крају и „Српкињу“, за што су награђени бурним аплаузом. Дружење је настављено уз богату трпезу, коју су као и у сличним приликама приредиле вредне чланице Кола српских сестара.

Српска заједница тако је овде на северу Европе могла барем мало да удахне чари завичаја, поносна на младе који негују светосавски дух и чувају језик, обичаје и традицију отаџбине.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …