srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Просвјета је успела: Беч је добио парк Диане Будисављевић

После више година борбе, на иницијативу одбора Српског културног и просветног друштва „Просвјета“ у Аустрији, остварена је идеја да у знак сећања на племениту жену, Дијану Будисављевић, једна улица или парк у Бечу понесе њено име.

Ispred table

Диана Будисављевић, жена која се својом храброшћу истакла током Другог светског рата спасавајући животе више од 12.000 српске, али и јеврејске и ромске деце, из усташких логора смрти фашистичке „Независне Државе Хрватске“, добила је данас, 13. октобра 2014. парк у Бечу.
Од данас, лепи парк који се налази покрај бечког дунавског канала – шеталишта у деветом бечком округу, носи име Диане Будисављевић.
У то име приређена је свечаност именовања и откривања табле, на којој на немачком и српском језику, латиницом и ћирилицом, стоје информације о животу и делу ове племените жене.
Свечаности су присуствовали и о Дијани и иницијативи Просвјете говорили амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, епископ аустријско-швајцарски Андреј, шеф представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић, председница општине деветог округа Мартина Мајлар, као и многи гости из политичког и јавног живота града Беча.
Мартина Мајлар је истакла да је антифашизам који српско друштво промовише, врло важан и да се заједно морамо трудити да се не заборави дело Дијане Будисављевић.
Амбасадор Јанковић је похвалио Просвјету и њену иницијативу за коју је рекао да је најбољи начин на који се српска заједница у Аустрији представља.

Deo publike
Владика Андреј је подсетио на неопходност неговања културе сећања, као и на солидарност према нашим прецима који су дали свој допринос у стварању данашњег друштва у коме сви заједно градимо будућност.
Осим поменутих високих гостију, публици се обратио и председник одбора Просвјете у Бечу, проф. Срђан Мијалковић, који се захвалио свима који су допринели успеху ове иницијативе, а нарочито најзаслужнијем, Недељку Савићу, члану Управе Друштва, који је као вођа овог пројекта одлучујуће допринео успеху иницијативе.
„Од нашег оснивања нам је била жеља да се њен подухват и племенитост учине доступним и аустријској јавности“, објаснио је иницијативу професор Мијалковић. „Када је Недељко предложио да покушамо да лобирамо да она добије име у јавном простору града Беча, знали смо да неће бити лако. Али, он је био одличан лидер тима Просвјете који је, уз вредан рад и помоћ аустријских партнера, ту жељу успео да спроведе у дело.“
Уметнички програм који су организовали и извели чланови Просвјете, својим прелепим гласом и песмом украсила је Јелена Крстић, као и Гроздана Булов и Недељко Савић, који су на српском и немачком језику говорили стихове из поеме „Јама“ И.Г. Ковачића.
Диану Будисављевић је Република Србија постхумно одликовала Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“, Српска православна црква јој је доделила Орден царице Милице, а њено име носе улице у градовима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске. У Инсбруку, Просвјетина пријатељска организација СПОЈИ већ годинама, многим успешним акцијама негује сећање на њу, а подржала је и снимање филма о Дијани Будисављевић. Од данас, уз малу помоћ Просвјете, њено име сија и у Бечу.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …