srlaten

Просвјета обележила 110 година Удружења књижевника Србије

У оквиру Духовних разговора, које СПКД Просвјета – одбор у Аустрији организује сваке прве суботе у месецу, у Храму васкрсења Христова у Бечу, обележен је протеклог викенда велики јубилеј – 110 година постојања Удружења књижевника Србије. Своја књижевна остварења, стихове и афоризме, бечкој публици представили су угледни чланови УКС-а и књижевници: Радомир Андрић, председник, Александар Чотрић, члан Комисије за пријем чланова и Милан Лукић из Београда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Радомир Андрић, председник УКС-а подсетио је да је Удружење основано 1905. године на чијем је челу тада био његов први председник Симо Матавуљ, Јован Скерлић секретар, а међу првим члановима били су Алекса Шантић и Јован Дучић.

„Покушавамо да се повежемо са писцима у расејању, јер су везе између нас биле покидане, а наш је задатак да сачувамо идентитет и стваралаштвом превазилазимо потешкоће на које наилазимо,“ истакао је Андрић.

Сатиричар Александар Чотрић је нагласио да УКС посебну пажњу посвећује писцима који стварају у дијаспори и да од укупно 1600 чланова које Удружење броји, чак 260 њих је из расејања. Писци из дијаспоре своја књижевна остварења, како је истакао, могу да објављују и у „Књижевним новинама“.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …