srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Просвјета представила дело песника Матије Бећковића

СПКД Просвјета Аустрија, у оквиру програма Представљање дела и аутора српске књижевности, протеклог викенда је бечким поштоваоцима књижевности представила живот и дело српског песника Матије Бећковића.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Он се захвалио Просвјети на позиву и срдачном дочеку. Присутни су имали прилику да у једном даху изговореном, надахнутом двочасовном песничком монологу, чују Бећковићеве песме, попут: Косово поље, Краљ Петар Други, Мајка, Хлеба и језика, Поема Моми Капору, Ниси ти више мали, Ћераћемо се још, Господе помилуј, Рече ми један чоек

„Захвалан сам вам јер сте у пуној снази и лепоти. Ви нисте далеко од своје земље. Беч је важно место културе, у коме су живели и стварали и своја дела објављивали највиши синови наше културе, попут Његоша, Ђуре Даничића, Вука Караџића, Бранка Радичевића и писали су ћирилицом, као што данас ћирилицом пише Матица Српска, Књижевна задруга, излази лист Политика и она неће пропасти, јер у свету много више људи пише ћирилицом него латиницом“, нагласио је Бећковић.

Kњижевно вече је отворио протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић. Присуствовали су бројни уметници, писци и песници, студенти, чланови дипломатског кора, свештеници, представници српских организација у Аустрији.

О животном делу и књижевним остварењима академика Бећковића, говорила је професорка Светлана Матић, чланица управе Просвјете, истичући да он на српској књижевној сцени светли несвакидашњим сјајем већ пола века и да се о њему расправља у идеолошким и књижевним круговима од тренутка када је написао своје прве стихове.

Председник Друштва Срђан Мијалковић је уручио Матији Бећковићу „Велику повељу Просвјете“ и захвалио му на подршци и поверењу. Мијалковић је присутне обавестио да ће Просвјетина школа српског језика, уз подршку академика Бећковића, свечано и званично почети нову школску годину, 4. октобра гостовањем дечјег песника Љубивоја Ршумовића.

Check Also

Резултати конкурса за суфинансирање пројеката

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, донео је Одлукe о суфинансирању пројеката …