srlaten

Просвјета у Бечу о Тесли

Извор: Просвјета Аустрија

У суботу, 16. Јуна 2018., у организацији СПКД Просвјета Аустрија, у сали храма Васкрсења Христовог, одржани су нови Просвјетини Cусрети и разговори поводом „75 година од смрти Николе Тесле“. Гост – предавач био је проф. др Велимир Абрамовић, велики истраживач и најбољи познавалац Теслиног лика и дела.

Присутнима се на почетку обратила госпођа Светлана Матић, потпредседница Друштва, песникиња и педагог, рекавши да свако ко је стручан у одређеној области треба да своје знање подели са другима. Иницијатор идеје, господин Срђан Ракић, бечки вероучитељ и секретар Просвјете, поздравио је госте и од срца се, у име свих присутних, захвалио на времену које је др Абрамовић издвојио да дође у Беч и говори о Тесли.

Др Абрамовић је говорио о животу Николе Тесле, рекавши да српски народ често или углавном није свестан колику величину је изродио и колика је важност Николе Тесле за напредак цивилизације целокупног света. При том је споменуо неколицину Теслиних патената, без којих многи најсавременији уређаји које данас имамо, једноставно не би могли да функционишу.

У наставку вечери присутни су имали прилике да постављају питања и верује се да су на њих добили адекватне одговоре.

Професор Абрамовић се потрудио да сваки примерак своје књиге „Тесла – еволуција свести човечанства“ која је изазвала огромно интересовање, лично потпише, као и да са присутнима поразговара, како на тему Николе Тесле, тако и на многобројне друге:  о математици, физици, науци, духовности итд.

Дружење је заокружено заједничком фотографијом госта, организатора и  најзаинтересованијих посетилаца, а овом приликом родила се идеја да се у Бечу оснује Просвјетин клуб Николе Тесле, који би окупљао људе разних профила и година старости, а који би се бавили промоцијом лика и дела Николе Тесле у Аустрији.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …