srlaten

Просвјета у центру Беча одржала јавни час историје о Јасеновцу

Извор: ПР Просвјета Аустрија

Српско  просвjетно културно друштво Просвјета  Аустрија  одржало је у недељу 19. Априла  у подне,  “Јавни час историје” у центру Беча, на једном од најпознатијих градских тргова,- Шварценбергплацу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тема часа била је обележавање 70 година од пробоја из Логора смрти – Јасеновца, симбола геноцида Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом Светском рату.  Учествовала су деца из “Просвјетине школе српског језика”, ”Мали хор Просвјете” и предавачи, Гроздана Булов, Недељко Савић и Срђан Мијалковић.

Ова манифестација била је део ширег Просвјетиног пројекта, неговања културе сећања,али и као део иницијативе  да се у европском парламенту усвоји Резолуција о проглашавању 22. априла Даном сећања на жртве геноцида над Србима.

Међу посетиоцима су били бројни грађани Беча, представници разних организација и институција, цркве и медија. Гости су били и амбасадорка БиХ Тања Милашиновић Мартиновић, први саветник амбасаде Србије Итана Павићевић,  војни аташе амбасаде БиХ пуковник Слободан Танасиловић, ,  шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, и многи други..

Час су отворили клинци из „Малог хора Просвјете“ ,а предавачи су подсетили да се због заједничке будућности, прошлост мора памтити, а одговорност за злочине мора довести и до преузимања одговорности  и извињења за почињени геноцид, монструозни холокауст над Србима у Независној Држави Хрватској, која је постојала на територијама данашње Хрватске и Босне и Херцеговине.. .

Деца из Просвјетине школе и Мале причаонице делила су црвене каранфиле окупљенима, који су пратили историјске чињенице о страдању Срба , али и Јевреја и Рома у НДХ. Час је био на српском и немачком језику, а бројни аустријски грађани . пажљиво су слушали предавање.

Присутни гости и посетиоци су могли да погледају и делове изложбе коју је Просвјета представила бечкој јавности: “Економија Јасеновачког логора”, ауторке Тање Тулековић… Из просторија Института за историјске мањине из Беча, ова изложба је пресељена у простор Представништва Републике Српске у Бечу (Фихтегассе 5/2а).

Поделивши достојанствену поруку мира и сећања, велики део присутних заједнички се упутио у просторије Представништва, где  ће изложба остати до Дана победе над фашизмом, 9. Маја, одакле се сели у Линц.

На данашњем “Јавном часу историје” јавности је по први пут представљен и предлог текста Резолуције о проглашавању 22. априла Даном сећања на жртве геноцида над Србима. Просвјета позива државе и институције да помогну и подрже ову резолуцију и да се активно укључе у процес њеног доношења..

Час је завршен пријатељским разговорима и дружењем, а већина посетилаца је изразила жељу да се овакве иницијативе чешће дешавају, јер су одлична прилика за међусобно упознавање, образовну сарадњу и неговање културе сећања и памћења.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …