srlaten

Просвјета у Линцу: O значају српског језика у Европи

У оквиру међусобне сарадње српских организација у Аустрији, на позив СКСК ,,Никола Тесла“ из Линца, председник СПКД Просвјета Аустрија, проф. Срђан Мијалковић одржао је у просторијама овог клуба предавање на тему „Развој и значај српског језика у Европи“. Предавање је одржано у четвртак, 28. септембра у склопу вишедневне градске манифестације „Дан језика“ у Линцу.

Осим предавања, Мијалковић је представио и фототипско издање књиге „Душанов законик“ у контексту једног од најважнијих културно-историјских споменика српске књижевности и традиције. Предавање је било врло лепо примљено, питања су била бројна и разноврсна, а разговор са присутним гостима и члановима Клуба, протегао се до касних вечерњих сати.

Договорена је интензивнија сарадња ,,Просвјетe“ и ,,Николе Теслe“, као и осталих удружења у Линцу и Горњој Аустрији. Тема разговора је била и потреба веће и боље сарадње свих српских организација на нивоу Аустрије, како би се поправио статус и остварио бољи положај српске заједнице у овој земљи.

И овом приликом, по ко зна који пут, изражена је велика потреба за организовањем допунских школа и образовних пројеката за децу српског порекла у Аустрији. Руководиоци и чланови ,,Николе Тесле“ показали су се као добри домаћини, проф. Мијалковић се од срца захвалио на добром дочеку и позвао на даља дружења и нове, заједничке пројекте.

(Извор: Просвјета Аустрија)

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …