srlaten

Просвјета у Салцбургу донирала књиге и програме ,,Школи ћирилице“ у оснивању

У Генералном конзулату Републике Србије у Салцбургу, 1. фебруара, на састанку који је организовала Светлана Станковић, генерални конзул Републике Србије, сусрели су се педагози, представници српских салцбуршких клубова, СПЦ и СПКД Просвјете. 

Тема састанка била је почетак акцијe покретања „Школе ћирилице“, коју су започели наши грађани и Заједница српских клубова у покрајини Салцбург уз помоћ Генералног конзулата и Српске православне цркве. Састанку су претходиле бројне активности око припреме и организације овог пројекта у Салцбургу, а контактирани су многи партнери који могу подржати ову добру и важну идеју. Међу онима који могу помоћи, како је истакла Светлана Станковић, важно место заузима СПКД Просвјета у Аустрији.  Пре свега због вишегодишњег успешног деловања „Просвјетине школе српског језика“ у Бечу, великог искуства Просвјете у организацији и одржању пројеката, припреми програма и бројних ђака, али и велике жеље да се такви образовни програми прошире на целу Аустрију и свуда где постоји потреба за учењем и очувањем српског језика и писма.

Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић посебно је захвалио госпођи Станковић на позиву, али и на великом труду и енергији коју она улаже у подршку нашим грађанима у Салцбургу и осталим местима њене надлежности, а нарочито на иницијативи и бризи за развој овог пројекта. У пријатељском и исцрпном разговору Мијалковић је са присутнима поделио искуства у вези са радом, развојем и структуром Просвјетине школе, а потом је господину Ненаду Шулејићу, председнику Заједнице српских клубова Салцбурга и госпођи Станковић предао донацију у књигама и радним програмима школе СПКД Просвјете, пожелевши им велики успех у раду.

Ненад Шулејић се захвалио на донацији, али и на сарадњи и стручној помоћи и истакао да пријатељска сарадња Просвјете и ЗСКС већ постоји, да је добро да се на овај начин појачава и да се радује да ће се тако и наставити. Јереј Зоран Врбашки, представник СПЦ у Салцбургу, потврдио је да ће Црква, као и до сада, на сваки начин помоћи и учествовати у овом пројекту, „јер је потреба нашег народа, а нарочито деце за својим језиком и идентитетом велика“, како је истакао.

Присутни педагози, наставнице и учитељице, показали су велико интересовање за учешће у пројекту. Сви учесници заједнички су захвалили госпођи Станковић на сјајној организацији, припреми и лепом домаћинству састанка, као и свим активностима око „Школе ћирилице“, са договором да се ускоро поново сретну на свечаном почетку тог пројекта.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …