srlaten

Просвјетин Концерт за мир и пријатељство у Бечу

Одбор Просвјете у Бечу организовао је 20. априла у свечаној сали 3. бечког Магистрата Концерт мира и пријатељства. То је била прва у низу манифестација којом ће ове године бечка Просвјета обележити сто година од завршетка Великог рата.

Концерт је отворио Мали хор Просвјете који води Вера Симић, интонирањем Оде радости, Мале ноћне музике и Сплетом српских мелодија. Као и увек када Мали хор наступа – овације публике нису изостале.

У програму су учествовали талентовани млади уметници – бечки виолиниста Филип Голднагл, извођењем мелодија Баха и Крајслера,  пијанисткиња Марина Попадић, која је пленила својим тумачењем меланхоличних минијатура, а на крају су специјални гости концерта Трио Шуберт, својим бравурозним извођењем Шубертовог Трија у С-дуру, оп. 100, подигли публику на ноге. Овај интернационални трио чине млади али изузетни уметници:  Милица Зулус – виолинисткиња, Вук Оваскаинен – виолончелиста и Александар Раос, пијаниста .

Истакнути наступ имала је и бечка песникиња Зорица Ђуђић Митић која је надахнуто прочитала своју песму Српска гробља и за то добила заслужене аплаузе публике.

Председник Просвјете Срђан Мијалковић захвалио је гостима и свима који су помогли да овај концерт буде на високом нивоу. Подсетио је да је важно градити мостове међу културама и народима и да су вредности мира и пријатељства важне, посебно у овим временима.

На самом крају, најављени су и наступајући програми Просвјете: промоција књиге Певам дању певам ноћу / Писма Мини Караџић, ауторке Светлане Матић, потпредседнице бечке Просвјете, која ће се одржати 5. маја, као и мултимедијални програм Епоха Немањића – 12. маја у Бечу.

(Извор: Просвјета Аустрија)

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …