srlaten

Просвјетини мостови културе повезују Србију и Аустрију

Извор: СПКД Просвјета, Беч

Бечки одбор Просвјете је месец децембар посветио културним везама Србије и Аустрије, пројектом „Аустрија среће Србију – (Österreich trifft Serbien“)“. Овај изузетан пројекат обухватио је комплексну сарадњу са великим бројем партнерских организација у Србији и Аустрији.  У три повезане манифестације у Бечу, одржане у бечкој „Галерији клавира“ и простору „Бечких поета“ у Симерингу, учествовао је велики број учесника, бројна публика и гости из Србије и Аустрије. Својим присуством овај програм је активно подржао и амбасадор Србије у Аустрији, г. Небојша Родић, који је бираним речима похвалио рад Просвјете.

 – Понедељак, 10.12. Концерт „Тежина света“ био је први у низу програма јачања културних веза ове две тако блиске, а понекад и далеке земље. Музичка културна размена са изванредним извојачима и композиторима била је посебан догађај за бројну публику. Сарадња са организацијом КИБУ  (Компонистен интерпретен Бургенланд) била је одлична, захваљујучи вредној Божани Мејдл-Брајић, њиховој представници. Као солисти на концерту наступили су Наташа Јовић-Тривић, првакиња београдске опере, млади бургенландски баритон Петер Лукан из „Јосеф Хајдн Конзерваторијума“, вокални ансамбл „Оеденбургер“, под управом Емануела Шмелцера-Цирингера и Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“. Диригентски пулт за овај музички догађај припао је Радету Пејчићу, диригенту и уметничком вођи оркестра.

Исте вечери је представљен и рад „Института за српску културу“ из Приштине, са седиштем у Лепосавићу, посебних гостију из Србије чије представнице су биле топло прихваћене и награђене лепом пажњом и великим аплаузом.

– У суботу 15. 12. такође у  бечкој Клавиергалерији, успешно је одржана презентација пословних и културних потенцијала града Ниша. Ниш – највећи српски град после Београда, представљен је као права престоница шарма, културе, кулинарства и доброг духа Србије, а све то у сарадњи са нишким културним друштвом и пројектом „Ветрењача“. Гости Просвјете били су Марија Мандић, Слађана Остојић, Душан и Миодраг Миљковић, чланови „Ветрењаче“ који су надахнуто представили културне, туристичке, медијске и привредне потенцијале града на Нишави. Програм је одржан уз музичку пратњу сјајног бечког, а нишког басисте Ненада Василића, чије су џез обраде мелодија јужне Србије очарале публику.

На пригодном коктелу послужени су укусни нишки специјалитети спремљени у бечком ресторану „Нишки мерак“, а публика је  имала прилику и да погледа  филм: „Драгутин Матић – Око соколово“ режисера из Ниша, Миодрага Миљковића, који је поздрављен правим овацијама присутних.

 – У недељу, 16.12, представљена је стипендисткиња аустријског пројекта „Писац у гостима“, талентована  књижевница Александра Михајловић из Србије, а у  просторијама и у сарадњи  са удружењем „Бечке поете“. Уз подршку младе чланице Просвјете Александре Гагић, Михајловићева је говорила о својим романима „Запричавање Заваравање Завиривање“ и „Кроз прстохват цимета“. Публику су поздравили г-ђа Мирел Томас, шефица „Бечких поета“ и проф. Срђан Мијаковић, председник Просвјете, који је на српском и немачком језику говорио о пројекту, “…који је добар пример како бројна српска заједница у Аустрији може допринети добрим и блиским везама две земље, што је посебно важно у овим временима”, како је рекао. Он је присутне позвао на Просвјетин „8. Српски новогодишњи концерт у Бечу“ 13. Јануара,  „Биља Крстић и Бистрик!“.  После промоције, дружење је настављено уз закуску и музику, а како су “Бечке поете” познате по веселој атмосфер и  као добри домаћини, то је потрајало до дубоко у ноћ, обележавајући на прави начин успешан завршетак овог Просвјетиног пројекта.

  

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …