srlaten

Против укидања статуса избеглица

Извор: Дневник

Хрватска је од Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице затражила да се Србима прогнаним из те државе током деведесетих година прошлог века укине избеглички статус. Председник Коалиције удружења избелица Миодраг Линта оцењује да би прихватање таквог захтева од УН представљало „завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске”.

Линта подсећа на то да тренутно у Србији живи 41.000 лица с избегличким статусом и више од 250.000 оних који су временом изгубили тај статус и прилику за одржив повратак и постали држављани Србије, али да су остали без својих имовинских, стечених и статусних права. Он указује на то да Хрватска није испунила своје обавезе и вратила својим грађанима српске националности основна људска права, да не поштује Бечки споразум о сукцесији из 2001. године, као ни деклерације које су 2011. у Београду потписали министри спољних послова Хрватске, Србије, БиХ и Црне Горе.

– Због тога апелујемо на УНХЦР да настави свој хуманитарни рад, да помогне избеглицама да остваре трајна решења и подржи наш захтев да се прогнаним Србима који живе у Србији не укида избеглички статус јер ће им на тај начин бити далеко теже да остваре своја права, међу која спада и право на одржив повратак – рекао је Линта. – Уколико пак УНХЦР прихвати поменуту хрватску иницијативу, преузеће на себе одговорност за последице које из тога могу произаћи, како за саме избеглице, тако и за Регионални стамбени програм, чији је циљ отклањање последица рата и постизање трајног мира и помирења у региону.

Коалиција удружења избелица ће од високог комесара УН за избеглице Антонија Гутереша тражити да се предлог Хрватске о укидању избегличког статуса програним Србима одбаци.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …