srlaten

Протокол о сарадњи између Матице српске и Српске националне академије

аутор: Гордана Петковић Лаковић

На Универзитету Торонто потписан је Протокол о сарадњи између Матице српске и Српске националне академије (Канада). У име Матице српске Протокол је потписао председник др Драган Станић, а у име СНА Жарко Брестовац, председник, и Софија Шкорић, оснивач.

Професор др Драган Станић, председник Матице српске (Нови Сад), најугледније и најстарије српске културне институције, основане 1826. у Пешти, пресељене у Нови Сад 1864. године, са огранцима у Републици Српској и у Црној Гори, био је гост Српске националне академије из Канаде.

Др Драган Станић је у суботу 3. јуна 2017. у просторијама Универзитета Торонто (University of Toronto) одржао предавање на тему Култура и идентитет, посебно важно како за Србе у дијаспори, тако и за Канађане. На питање како види и колики може да буде допринос дијаспоре у очувању и неговању српске традиције и културе у Канади, одговорио је:

„Већ тиме што чувате свест о српској култури и духовности, већ тиме што то чувате у овом амбијенту где вас свакодневица наводи на сасвим другачије поступке, све то је већ само по себи својеврстан подвиг. Задатак Матице српске јесте да свакоме помогне у потреби очувања и неговања српске културе, као и да непрестано ради на томе да се свест о вредностима српске културе непрестано чува и развија.“

По завршетку предавања потписан је Протокол о сарадњи Матице српске и Српске националне академије у Канади, чији је циљ успостављање сарадње и унапређење квалитета књижевног, уметничког  и образовног рада кроз заједничко деловање усклађено са потребама српског друштва и српске заједнице у Канади пројектованим развојем области у којима Матица српска и Српска национална академија остварују своју делатност. У присуству председника СНА Жарка Брестовца и оснивача СНА Софије Шкорић, др Станић је изјавио:

„Српска национална академија и Матица српска могу заједно да ураде мноштво корисних послова, а на нама који водимо ове две установе је да пронађемо оно што би било од користи како за Србе у Канади, тако и за цео српски народ и његову културу. Наши разговори су и раније вођени, а сада је можда дозрело време да уђемо у фазу што конкретније реализације тих договора.“

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …