srlaten

Првa дечијa смотрa српског фолклора у Италији

извор: Савез Срба Италије

Прву дечију смотру српског фолклора у Италији, организовао Савез Срба у Италији под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону Министарства спољних послова Р Србије, у реализацији Српске заједнице „Слога“ Вићенца-Басано дел Грапа; Смотри су присуствовали конзуларни представници Републике Србије, Босне и Херцеговине, италијански представници локалне власти и хуманитарних удружења.

smotra_folklora_italija_2016_04

smotra_folklora_italija_2016_02

Позориште Сан Марко у Вићенци угостило је стотинак младих фолклораша из 8 српских заједница у Италији. Уз ритмове Хомоља, Понишавља, Баната, Ресаве … аа радост читаве српске дијаспоре у Италији, одржана је Прва дечија смотра Српског фолклора у Италији.

smotra_folklora_italija_2016_03У програму су учествовали дечији ансамбли из осам Српских Културно уметничких друштава из Италије, деца из Трста, Удина, Скија, Арзињана, Креаца, Монтекија и наравно домаћина манифестације, КУД-а „ Слога“ из Вићенце-Басано дел Грапа, који су се потрудили да ово прво колективно представљање резултата рада са нашом децом на очувању културне баштине, забележи изузетан успех. Деца која су уз много личног рада, залагања инструктора фолклора, али и наставника и родитеља, учинила да нико не остане раднодушан. По изразима дечјих лица, онако задихани али срећни након успешно изведене кореографије и бујице аплауза публике, видело се да су малишани били изузетно задовољни . По први пут на једној манифестацији Српске дијаспоре у Италији, учестовала је и једна фолклорна група, под називом „ Фарандола“ која се представила низом традиционалних игара са подручја Венета.

Председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић, је са нескривеним задовољством рекао да је наступ малишана доказао да ће и у наредних педесет година Српство на овим просторима загарантовано имати чиме да се поноси.

Када се присутнима обратио конзул Републике Србије из Трста Драган Кићановић

„ Дивно је било бити овде вечерас, видети ову дивну децу како играју и певају, па сам и ја запевао са њима. Ово је био Први овакав скуп и надам се да ће их бити још пуно“, рекао је конзул Републике Србије из Трста Драган Кићановић.

То је била својеврсна званична подршка од стране представника Републике Србије и за будуће активности, јер је и ова манифестација реализован уз покровитељство Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова Републике Србије.

„ Увек када дођем у Вићенцу одушевим се степеном организованости заједнице Срба, која се одлично интегрише али не и асимилира“ додао је Игор Бабић, Генерални конзул Босне и Херцеговине у Милану, који је радо виђен гост Срба на овим просторима Италије. Представница Локалне самоуправе, Изабела Сала, у своје,али и у име градоначелника Вићенце господина Акиле Вариатиа, сликовито се изразила да су срспка деца овим програмом,али и сви чланови Српске заједнице који су учестовали у његовој реализацији, показали да имају двоструко срце које спаја Италију и Србију. То је значајни резултат који проистиче из породичног васпитања али и из активности у српским заједницама,  а уједно и као пример Италијанима који изузетно цене нашу организованост као најбројнија страна нација у Вићенци и Венету, истакла је у свом обраћању.

smotra_folklora_italija_2016_01Првој дечијој смотри српског фолклора у Италији, присуствовали су и почасни конзул Републике Србије у Италији, Лорета Баџио , као и представници хуманитарних удружења „ Срби за Србе „ Милош Марковић и Предраг Маринковић, и Италијанског удружења „ Лове онлус“ са којима су Срби који живе у Италији и Православна парохија у Вићенци спровели них хуманитарних акција намењених Србима на подручјима Косова, Србије и Босне и Херцеговине.

Након програма Прве дечије смотре фолклора у Италији, уз присуство званичника, симболично је отворена и библиотека у просторијама Српске заједнице „ Слога „ у Вићенци, која броји преко 500 наслова и чије су опремање такође спонзорисале надлежне институције матице.Иначе, последњих година се бележи значајан пораст акција и манифестација српске дијаспоре у Италији, које финансира или спонзорише Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону Републике Србије.
smotra_folklora_italija_2016_06

smotra_folklora_italija_2016_05
Александар Златковић

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …