srlaten

Прва генерација Просвјетине школе српског језика

У храму „Светог Саве“ у Бечу у недељу, 21. јуна, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј поделио је сведочанства првој генерацији полазника „Просвјетине школе“ српског језика.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tруд организатора, педагога, родитеља и деце, који су протеклу годину заједнички посветили учењу српског језика, културе и историје, резултирао је успешним савладавањем програма школе, који се одвија по програму српског Министарства просвете прописаном прописаном Правилником о извођењу образовно – васпитног рада у иностранству. Пројект је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Помоћ у раду школе пружа и Епархија аустријско-швајцарска у чијим се храмовима у Бечу настава и одржава. Владика је у свом обраћању похвалио труд Просвјете на оснивању и одржању школе, као и на целокупном  доприносу у промовисању српског језика, културе и идентитета у Аустрији.

Школарци и њихови родитељи припремили су мало изненађење наставницама, Љубици Карић и Катарини Нешовић, поклонивши им велике букете цвећа, а Просвјета је сваком од ђака поклонила књигу Игра, песникиње и чланице Управе Друштва, Светлане Матић, која је са задовољством своје књиге донирала за ову прилику.

Владика је обећао даљу подршку раду школе и истакао велику важност овог пројекта, којим се показује пут и начин да Срби у Аустрији остваре своја права на образовање и развој своје културе, као што то раде припадници осталих националних заједница у Аустрији.

Председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић, обавестио је заинтересоване да упис у следећи семестар почео и да ће трајати до средине септембра. Осим у бечким црквама и канцеларији Просвјете, заинтересовани могу пријавити децу и електронски, на сајту www.prosvjeta.at

У саопштењу Просвјете стоји и то да су ђаци који су ове године похађали школу, већпопунили формуларе за следећу – сами, на ћирилици!

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …