srlaten

Прва Савезна смотра српског фолклора у Шведској

Извор: svenskserber.se 

Протеклог викенда у Гетеборгу је одржана прва Шведска смотра српског фолклора под покровитељством Српске омладинске организације у Шведској. Поред удружења која су наступила у такмичарском делу програма, као гост у ревијалном делу се својим присуством и изванредним наступом публици представила и мушка певачка група из Новог Сада, „Звуци с камена“.

folklor

Било је то вече на које ће сви Срби који живе у Шведској дуго бити поносни јер је после дуго времена на једном месту окупљена омладина која овде, далеко од матице, достојно чува своју богату културу и традицију. И нема ништа лепше од оних младих људи обучених у традиционалне српске ношње који својом љубављу према фолклору исписују неке нове странице српске историје у Шведској.

Смотру је, онако како то српски обичаји налажу, благословио прота Драган Мијаиловић који се уједно захвалио Српској омладинској организацији на труду и раду који улаже како би српство опстало у Шведској.

Након поздравног говора председника Српске омладинске организације, Дарка Мишића, смотру је отворио господин Мићо Ћетковић, председник Савета Европске смотре фолклора и шеф представништва Републике Српске у Стутгарту.

Такмичарски део програма је отворило Српско друштво „Синђелић“ из Гетеборга које ове године прославља 40 година успешног рада и постојања. Затим су уследили наступи Српског дечијег и омладинског удружења „Никола Тесла“ из Ханингеа, Културно-уметничког друштва „Ситан вез“ из Малмеа, Српског друштва „Солна“ и Српског културног и спортског удружења „Козара“ из Гетеборга.

Сва удружења су испраћена громогласним аплаузима многобројне публике.

Стручни жири је након завршеног такмичарског дела имао јако тешку и незахвалну улогу, да одабере победника прве Шведске смотре српског фолклора кога следује и плаћен пут у Бања Луку на Европску смотру фолклора као награда за освојено прво место.
Након стручног оцењивања жири је изашао са коначним резултатима који су гласили да са освојених 87 бодова „Ситан вез“ из Малмеа осваја прво место и добија главну награду.
Друго место су поделили „Козара“ и „Синђелић“ из Гетеборга са по 86 бодова, док је треће место заузело удружење „Никола Тесла“ из Ханингеа.

Будући да је жири био јако усаглашен око тога да је квалитет фолклора у Шведској на једном завидном нивоу одлучено је да три првопласирана удружења имају право да представљају Српску омладинску организацију на Европској смотри фолклора у Бања Луци.
Биће ово први пут у историји да три удружења из Шведске наступе на Европској смотри фолклора.

ВЛАДИМИР БАЈИЋ, ЧЛАН МУШКЕ ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ „ЗВУЦИ С’ КАМЕНА“

Нешто што је у Србији на многим местима почело да бледи, у Шведској светли пуним сјајем,а то је-старо,добро познато српско гостопримство,на које смо наишли одмах по доласку у ову скандинавску земљу. Уверили смо се да разлог за то није боље економско стање наших људи у Шведској,већ њихова љубав према отаџбини и свему ономе што долази из ње. Тај дух и та љубав према „своме“ је провејавала свих дана нашег боравка у Гетеборгу,а кулминирала је на вече кад се одвијао фестивал. У једној предивној сали,али у веома тешким условима за све учеснике,приметио сам и на сцени и иза сцене поготово- једну невероватну жељу наше деце која су скоро сва рођена и одрасла далеко од Србије и Српске- да дају свој максимум играјући и певајући, у тим тренуцима се осећајући Србима, у најлепшем и најплеменитијем смислу те речи. Реакција публике је била у потпуном сагласју са оним што се догађало на сцени,цело вече! Цео тај простор,та сцена и та сала, стварала је такозвани простор“МИ“, где учесници и публика размишљају и дишу „к’о један“. То је у Србији постала реткост. Нас то није изненадило,јер већ годинама тврдимо,да се у нашој дијаспори много квалитетније ради, него у земљи по питању очувања српске нематеријалне културне баштине.Сад не бих улазио у разраду те теме јер бих ушао у социолошку тираду.

Организација овог фестивала је била на нивоу,о каквом ми у Србији и Српској можемо само да сањамо и да тежимо.Опет кажем, не мислим на финансијске могућности већ на вољу и љубав,која је,бар нама, била пружана и видљива на сваком кораку. Ако могу на крају мало субјектизовати целу причу, желим се испред „Звука с’камена“из Новог Сада захвалити Дарку Мишићу-председнику српске омладине у Шведској и организатору фестивала,нашем члану Пеђи Новаковићу и нашој Љиљи која нам показа’ многе лепоте Гетеборга и створи нам прелепе успомене које понесосмо собом у отаџбину! Њима,али и свим осталим члановима „Козаре“из Гетеборга једно велико „ТАЦК“ од њихових „Каменчића“.

ДАРКО МИШИЋ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ОМЛАДИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ШВЕДСКОЈ

Осећај након једне овакве манифестације је феноменалан. Показали смо да чак и овде, далеко од матице, можемо да окупљамо нашу омладину пружајући им истовремено могућност да са својим вршњацима из Европе путују и друже се. Јединствени смо по много чему, а од ове године и по томе што имамо фолклорну манифестацију која нашим члановима доноси низ погодности.

Дубоко сам уверен да ће за неколико година ова манифестација бити нешто по чему ће нас познавати цела Европа. Од круцијалне је важности за наш опстанак у Шведској да радимо на очувању културе и традиције јер на тај начин појазујемо колико нам је стало до онога по чему смо као народ јединствени у свету. Хвала свим учесницима на сјајној вечери! Када 7. И 8. јуна у Бања Луци наступе три удружења испред Српске омладинске организације ја ћу и дефинитивно бити најпоноснији председник једне кровне организације у Европи.

 

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …