srlaten

Први час српског језика на Оno колеџу у Јерусалиму: Шалом, Израел!

Извор: РТС

Свечано је отворен, први у историји, Српско-јеврејски центар „Свети сава и Јехуда Алкалај“ на Оno Academic College-у у Јерусалиму. Центар су отворили Драган Станић, председник Матице српске и Роба Хартман, декан Оno колеџа.

Српску и израелску химну извела је примадона Јадранка Јовановић, и са драмским уметницама Вјером Мујовић и Аном Софреновић, окупљенима дочарала час српског језика.

Подсетивши на ходочашће Светог Саве у Јерусалиму, проф. Дарко Танасковић је истакао историјске везе и осећање дубоке блискости између Срба и Јевреја које траје још из времена када је Краљевина Србија прва признала Балфурову декларацију 1917. године.

„Два центра у Јерусалиму и Београду заједнички граде блок направљен од најтврђег гранита претварајући га у бастион против мржње, а у име љубави“, рекао је проф. др Дарко Танасковић.

Давид Сороцки, професор јеврејске историје на Оno Academic College, говорио је о историјској повезаности Срба и Јевреја, истакнувши добре српско-јеврејске везе као и историјски допринос српских Јевреја модерном ционизму.

„Оno Academic College у Јерусалиму, највећи је и најреномиранији приватни универзитет, на којем се у пет кампуса школује преко 60000 студената“, истакла је Това Хартман, декан и власница овог колеџа.

„На истој смо страни историје, заједно се боримо за очување добрих вредности, против ревизионизма и антисемитизма“, изјавио је амбасадор Србије у Израелу, Милутин Станојевић.

„Желимо да испричамо истиниту причу, не да бисмо се борили било са ким, већ да би се знала истина“, истакао je Дан Оријан, супервизор израелских амбасадора на Балкану.

Др Давид Битон, шеф катедре за јудаистичке студије, подсећајући на историјске везе два народа, казао је да Срби и Јевреји живе између две културе и религије.

За успостављање српско-хебрејског реципроцитета у изучавању култура и језика, два центра, у Јерусалиму и Београду, организоваће семинаре, симпозијуме, размену студената и професора, објављиваће књиге…

Громким аплаузом и поздравом Шалом, видео позивом су се окупљени обратили и професору Гидеону Грајфу, који се налази на болничком лечењу у Тел Авиву.

Од првог ходочашћа Светог Саве у Јерусалим 1229, дели нас 790 година. Свети Сава задужио је не само Србе, већ и Јевреје, јер је куповином куће Јована Богослова омогућио да она остане у хришћанским рукама. У кући познатој као Сионска Горница, сачуване су и реликвије попут собе у којој је, верује се, одржана последња вечера, а испод које је гроб Давидов, друго место ходочашћа значајно за Јевреје. Зато му треба дати заслужено место у Јерусалиму.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …