srlaten

Први фестивал нове српске уметности у Берлину

У Берлину 29. августа почиње први фестивал нове српске уметности под називом Сербинале, а организатори најављују да ће публика до 1. септембра имати прилику да види ново и другачије лице Србије.

foto: Nadlanu.com

Serbinale окупља младе и аутентичне уметнике „који се боре за сопствену видљивост, за излазак из сенке политичке ситуације у сопственој држави и сенке културних клишеа о Балкану“.

Манифестација се финансира се од приватних донација, готово без буџета, истиче организациони тим.

Током четири дана у главном граду Немачке биће представљени радови аутентичних стваралаца у области филма, ликовне и примењене уметности и музике, а биће организоване и научне дискусије.

Тема првог Сербинала гласи „О невидљивом“, што указује на „фундаментални проблем савремене уметности у Србији која је једва препознатљива и готово невидљива у међународним оквирима, али у у самој земљи“, наводи се у најави фестивала.

Партнерске куће у Берлину у којима се одвија програм су Бабyлон Кино-Митте, Генерал Публиц Галерија и Урбан Спрее.

У оквиру сегмента „Нови српски филм“, у селекцији редитеља Ивана Икића, биће приказано шест остварења новије српске кинематографије, која су упркос тешком положају филма у земљи вишеструко награђивана у иностранству.

То су „Клип“ редитељке Маје Милош, „Тилва Рош“ Николе Лежајића, „Тхе Боx“ Андријане Стојковић, „Обични људи“ Владимира Перишића, „Цинема Комунисто“ Миле Турајлић и „Живот и смрт порно банде“ Младена Ðорђевића.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …