srlaten

Први привредни форум дијаспоре у Новом Саду

Извор: РТВ

У Конгресном центру Новосадског сајма 27. децембра 2018. године, одржан је „Први привредни форум дијаспоре“ на ком су се окупили привредници који живе у расејању, али и они који су се вратили у Србију.

„Значај сваког скупа са нашим људима из дијаспоре је велик и Привредна комора Србије годинама сарађује са њима. Дијаспора је велика снага Србије по више основа“, рекао је Танјугу саветник председника Привредне коморе Србије, Мирослав Милетић.

Он је истакао да велико искуство наших људи из иностранства може да буде корисно младима у Србији.

„Желимо да направимо јаку економску везу привредника из Србије са привредницима из дијаспоре. Дијаспора треба да нам буде јак пословни партнер и да смањимо спољно-трговински дефицит“, напоменуо је оснивач НВО „Мој херој“ Зоран Илић и предлагач пројекта „Моје срце срце бира“.

Он је подсетио да, иако велики број младих одлази, постоје и они који се враћају у Србију.

„Дијаспора је наш највећи потенцијал. Дијаспора сваке године улаже у Србију око три милијарде евра, а према истраживањима могуће је да дијаспора располаже са ефективом од 300 милијарди евра, што је 10 пута више од укупног БДП наше земље“, истакао је Илић.

Напоменуо је да само у Бечу имамо око 300.000 Срба.

„Следеће године имаћемо већ прве ефекте онога што данас започињемо на Новосадском сајму. Ово је почетак једне изузетно важне акције која ће од следеће године бити трајна“, истакао је Илић.

Помоћник директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Mинистарства спољних послова, Растко Јанковић наглашава да је економско повезивање са нашим људима који живе ван матице врло важно.

Према његовим речима, овај скуп битно доприноси и очувању српског културног идентитета.

Међу присутним привредницима и учесницима панела, били су: власник трговинског ланца Gomex, Горан Ковачевић, повратник из Немачке и власник млекаре Бодри, Љубиша Дрињаковић, повратник из Француске и оснивач фирме Coopers Meal.

На почетку програма уприличена је пројекција кратког филма који је режирао Арно Гујон, оснивач НВО „Солидарност за Косово“.

Пројекат ,,Моју земљу срце бира“ подржан је путем конкурса Управе за сарадњу с дијаспору и Србима у региону Mинистарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …