srlaten

Први рођендан српског ћириличног домена

Извор: Политика

Регистрација ћириличног интернет домена .срб почела је 27. јануара 2012. и за годину дана је регистровано више од 6.800 назива овог домена. Регистрованих назива .рс домена тренутно има више од 77.000, што значи да је .срб домен достигао скоро 10 одсто свог „старијег брата”. То је задовољавајући резултат, с обзиром на незахвалан положај ћирилице у нашем друштву, саопштио је Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС).

Поштујући своја национална писма, исту одлуку су већ донеле 23 државе, међу којима су и све највеће земље света у којима се не користи латинично писмо (Русија, Кина и Индија), као и многе арапске и азијске земље. Како неке од тих земаља имају и више језика и писама у званичној употреби, тренутно у свету има укупно 33 домена са називима чији називи нису написани енглеским алфабетом.

Слободна регистрација .срб домена почела је 1. августа 2012. и од тада свако, како у Србији, тако и у дијаспори, своје име и презиме, породично презиме или надимак, назив своје организације или компаније, или било који други појам који га подсећа и повезује са Србијом, може регистровати као интернет домен на ћирилици, са .срб на крају.

Одређени технички проблеми, који су постојали у тренутку појаве .срб домена, у међувремену су отклоњени. Тако је, на пример, на захтев РНИДС-а, интернет читач фајерфокс омогућио исправан приказ ћириличких .срб домена и званично објавио да је та грешка у њиховом програму исправљена.

На интернет сајту www.nadjimelako.rs (или нађимелако.срб) објашњено је зашто је добро имати .рс и .срб домене, како их правилно одабрати и где и како их регистровати, саопштио је РНИДС.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …