srlaten

Први сабор Завичајни дан окупио Србе из целог региона

извор: rtv.rs

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отворио је у недељу 16.6. први сабор у Лединцима „Завичајни дан“, који је окупио велики број Срба из целог региона.

Вучевић је том приликом казао да не треба да се стидимо свог порекла и традиције и да, „као што смо поносни на традицију Срема, Бачке и Баната, исто тако треба да будемо поносни и на традицију Лике, Баније, Крајине и средње Босне, Далмације, Херцеговине, Црне Горе и свих крајева у којима су живели и живе Срби“.

Вучевић је рекао новинарима да је сабор добра манифестација и да показује сво богатство и разноликост људи који живе у Новом Саду.

„Локација за одржавање ове манифестације је јако добро одабрана, јер се налази у подножју Фрушке горе која асоцира на крајеве одакле већина људи која је дошла у Нови Сад води порекло, у близини је силни Дунав, а преко пута мирна Бачка“, приметио је Вучевић додајући да се нада да ће ова манифестација заживети и постати традиционална.

Председник Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, који је организатор сабора, Томислав Бокан рекао је да ће „Завичајни дан“ у Лединцима сигурно постати традиционална приредба и како је рекао, главно место окупљања Срба из целог региона.

„Већ на овом првом сабору, гости су нам председник удружења Срба из Беча Зоран Алексић и тамошње српско културно-уметничко друштво Бамби Огњен Крстић, председник Удружења Срба из Румуније, као и бројна удружења са простора бивше државе“, казао је Бокан.

Главно обележје сабора је такмичење у народном вишебоју, који чини пет дисциплина – косидба, надвлачење штапа, скок у даљ, бацање камена с рамена и развлачење конопца.

Током целог дана, на бини се смењују извођачи традиционалних песама и игара, а како кажу организатори, укупно ће бити 500 извођача и више од 500 тамичара у вишебоју.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …