srlaten

Први Свесрпски дечји сабор

У Београду је отворен први Свесрпски дечји сабор у организацији Дечјег културног центра Београд, а под покрoвитељством Председника Републике Србије.

Дечји сабор ће трајати од 23. до 27. маја , а ове године гости Београда су деца српског порекла из Републике Српске, Мађарске, Румуније, Хрватске и Црне Горе која су  смештена у домове ђака београдских школа. Припремљене су бројне активности које се односе на дружење, едукацију, упознавање знаменитости Србије, културне тековине и историје, са циљем развијања припадност деце из расејања матичној држави.

Програм обележавања „Дана Ћирила и Методија“, који је започет 24. маја у сали „Донка Шпичек“, ДКЦБ званично је речима „Добро дошли кући“ отворио Никола Селаковић, Генерални секретар Председника Републике Србије.

У програму су учествовали: Миња Субота, Леонтина Вукомановић, Бода Нинковић, КУД Талија, Хор ДКЦБ и Хор Чаролија.  У наредним данима деца ће посетити знаменитости Београда, Храм Светог Саве, Народну скупштину Републике Србије, београдске музеје и позоришта, као и Образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу. Део програма је замишљен кроз дијалог са глумцима костимираним у ликове из српске историје, науке и уметности, са циљем упознавања знаменитих личности и историјских догађаја значајних за српски народ.

Одржавање Свесрпског дечјег сабора помогли су Град Београд, Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Установа за унапређење економске, научно-техничке, културне и спортске сарадње између Републике Српске и Републике Србије, Банка „Поштанска штедионица“.

са Прес конференције поводом одржавања Сабора: Горан Весић, градски менаџер, Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Габријела Грујић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …