srlaten

Публикација за привлачење инвеститора

Промоција публикације Стема Балкан Консалтинга, у сарадњи са Српским институтом за јавну дипломатију из Брисела и Канцеларијом за дијаспору Владе Републике Србије одржана је у Медија центру.

публикацијаПрисутнима су се обратили Вукман Кривокућа, помоћник директора за економска питања Канцеларије за дијаспору Владе Републике Србије и Зоран Милинковић, власник предузећа Стема Балкан Консалтинг и председник Српског Института за јавну дипломатију.

Вукман Кривокућа скренуо је пажњу на значај дијаспоре у промоцији привредних и туристичких потенцијала Србије и важност публикација као што је Сербиа Паспорт – Бизнис, које се на сажет и јасан начин обраћају страним инвеститорима. Он се, такође, осврнуо на вишегодишњи ангажман Зорана Милинковића на успостављању уске сарадње између француске дијаспоре и институција Републике Србије. Некадашње Министарство, а данашња Канцеларија за дијаспору Владе Републике Србије, већ десет година активно подржава бројне иницијативе које долазе од стране Срба у расејању.

Зоран Милинковић је скренуо пажњу на чињеницу да српска економија и српски инвестициони пројекти не припадају искључиво ресорним министарставима и другим надлежним институцијама Републике Србије већ и српским привредницима, и подвукао значај сарадње државног и приватног сектора у промовисању српских привредних потенцијала у инсотранству. Један од разлога што у Србију не долази довољан број страних инвеститора, подвукао је Милинковић, јесте и језичка баријера и недоступност информација о српској економији и инвестиционим пројектима које су на порталима српских институција доступне углавном на српском језику.

Публикација Сербиа – Паспорт Бизнис штампана је, овога пута, на француском језику како би се приближила потенцијалним инвеститорима из франкофоних земаља. Предвиђено је њено објављивање и на другим језицима.

Публикација је рађена у формату српског пасоша, а њен део чини и ЦД са преко 80 актуелних инвестиционих пројеката (јавна и мешовита предузећа у реструктуирању, инвестициони пројекти локалних самоуправа, рекапитализација приватних предузећа) преузетих из публикација државних институција Републике Србије као и приватни пројекти из различитих привредних грана – енергетике, грађевинарства, индустрије, пољопривреде и прехрамбене индустрије, туризма…

Зоран Милинковић живи и ради у Француској већ 33 године. На промовисању наших привредних потенцијала ради већ две деценије, а током неколико последњих година у Србију је довео више од десет француских фирми. Зоран Милинковић, као активни представник српске дијаспоре, члан је и Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …