srlaten

Пуповац: ХРТ и даље шири националну мржњу

Извор: Наше новине

Посланик СДСС и председник Српског националног већа Милорад Пуповац упозорио је јуче у Сабору на ширење националне мржње на ХРТ-у, позивајући се на писање портала да је уредник информативног програма те телевизије Дражен Миочић своје колеге вређао на националној основи.

На ХРТ-у броје крвна зрнца

– Ако данас на ХРТ-у постоје људи који броје крвна зрнца новинарима и државним функционерима и који им приговарају кога имају у браку, како ми можемо бити сигурни да ће тај медиј и ти људи моћи да обављају посао у складу с програмом који смо овде прихватили, у складу са законом и Уставом – поручио је Пуповац са саборске говорнице и затражио хитну седницу одбора за медије и људска и права националних мањина како би расправили тај случај.

Иако није спомињао имена, Пуповац се позвао на писање портала да ХРТ-ов Етички одбор разматра пријаву коју је против Дражена Миочића, бившег уредника информативног програма ХРТ-а, поднео новинар и уредник Хрвоје Зовко. Зовко је у пријави оптужио Миочића да му је претио и да га је, као и још неколико колега, грубо вређао на националној основи због Зовковог документарног филма о генералу Анти Готовини. И не само њих – Миочић је и министру бранитеља Предрагу Матићу спомињао „српску и вуковарску мајку и његов мешани брак“, а супругу му је назвао „четникушом“.

Тако не ради јавни медиј

Пуповац је нагласио да ХРТ, као јавни медиј, свој посао не обавља у складу с уставом и законом, односно професионално и непристрасно, поштујући националну равноправност и међуетничке односе; нагласио је да су су 1991. у тој медијској кући многи изгубили посао зато што су Срби, а да је он лично средином 90-их у Сабору доживео да му један колега поручи: „Зашто сте остали овде, зашто нисте отишли у Београд.“

– Није ли време да коначно престане тровање грађана ове државе етничком, верском и политичком мржњом и није ли време да јавни медиј буде тај који ће дићи свој глас против, а не да учествује у томе – запитао се Пуповац. Такође је истакао да се са ХРТ-а последњих недељу дана шаљу поруке да је усташки заповедник Јуре Францетић некима негативна, а некима позитивна особа, да без новинарских коментара и даље остају узвици са фудбалских утакмица „Убиј Србина“, а да се укидају емисије због мањих пропуста.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …