srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Пуповац: Изјаве појединаца указују на стање у друштву

Извор: Танјуг

Потпредседник СДСС-а и председник Српског националног већа Милорад Пуповац изјавио је да националистичке изјаве европске парламентарке Руже Томашић да су Срби у Хрватској гости и усклика усташког поздрава ”за дом спремни” фудбалског репрезентативца Јосипа Шимунића, слика стања у хрватском друштву које није нормално.

pupovac

Пуповац је у интервјуу ријечком „Новом листу“ рекао и да иницијатива о могућем консензусу и дијалогу о евентуалном одлагању примене ћирилице у Вуковару није била озбиљна. “Веома је важно да кажем да није била озбиљна. Да је била озбиљна онда би се разговарало“, додао је он.

Подсетивши да је СДСС увек био за постепени приступ примени ћирилице у Вуковару, Пуповац тврди да то није било прихваћено, да је влада била спремна да то направи, али да, како је рекао, такав приступ нису хтели да прихвате неки други актери.

Други актери, према његовим речима, то нису хтели да прихвате јер су мислили да са том причом могу извести довољно људи на улице, да могу да блокирају политички систем у земљи и да могу да сруше владу.

“То је заправо био циљ. Ћирилица и вуковарско страдање само су били средство за то. Нажалост, још увек су”, тврди Пуповац дан након што су вуковарски ветерани окупљен око „Стожера за добрану“ тог града Сабору предали више од 600 хиљада потписа за одржавање референдума против ћирилице.

Упитан да ли заиста мисли да је постојала групација која је мислила да може помоћу ћирилице и Вуковара да створи довољну критичну масу која би срушила владу, Пуповац је рекао: “Па то је био циљ. Будући да се не може ништа направити у парламенту, онда се то почело радити ванпарламентарним средствима”, рекао је додавши да то што се догодило на комеморацији у Вуковару (18. новембра) јесте био чин симболичког државног удара”.

Одбијајући да прихвати да је то прејака реч, Пуповац је рекао да је тада требало бити у Вуковару и видети да је државни врх био блокиран 45 минута и да није могао да обави оно што је била њихова дужност.

“Како бисте то назвали?”, запитао је Пуповац. Говорећи о умешаности Цркве у политичке догађаје у Хрватској, Пуповац је рекао да она не би требало да буде судија већ евангелиста. “Такво деловање није су складу с Уставом. У Уставу су власт и политика световне, а ангажман верске заједнице не може бити директно политички. Постоје начини како Црква може бити блиска с актерима политичке сцене, али ја овде говорим о најдиректнијем ангажману и мешању црквеног и политичког“, рекао је он.

Пуповац тврди да Црква није само помагала код скупљања потписа за антићирилични референдум већ да су и неки њени представници директно учествовали у тој кампањи.

А, на питање каква је тренутна ситуација у Славонији, Пуповац је рекао: “У време када из Вуковара годишње одлази 200 младих људи и када се ништа озбиљно не догађа у развојном смислу нема никакве сумње да је ово што се догађа не само чисти луксуз него и нешто што би требало зауставити свим могућим средствима. А на страну што је то људе још један пута удаљило и обновило анимозитете и блокирало наставак нормализације”.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …