srlaten

Пуповац код Вучића

Извор: РТС

Неопходно учинити све да се заштити положај Срба у Хрватској, сагласили се вицепремијер Александар Вучић и председник Српског националног већа Милорад Пуповац. Српско Министарство спољних послова послало међународној заједници списак испада национализма којима су изложени Срби у Хрватској. Српска мањина у Хрватској очекује реакцију ЕУ.

Вицепремијер Александар Вучић и председник Српског националног већа Милорад Пуповац разговарали су о положају српске мањине у Хрватској и свакодневним националистичким испадима према Србима. Сагласили су се да је неопходно учинити све да се заштити положај Срба у Хрватској.

Из дана у дан из Хрватске стижу вести са истим предзнаком. Усташки покличи ујединили су и навијаче Динама и Хајдука, који се не уједињују лако.

Све су учесталије и директне претње, најпре директорки центра „Јасеновац“, а сада и министру Жељку Јовановићу због српског порекла. Влада Србије обавестила је о томе све земље у којима има дипломатска представништва.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић каже да нико не може да прихвати такво понашање.

„Отприлике чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо нашем народу, али то радимо на начин за који сматрамо да ће бити ефикасан, а не само, да кажем, јефтино популаран“, истакао је Мркић.

Представници српске мањине у Хрватској очекују реакцију Европске уније због атмосфере која их све више подсећа на деведесете. У Београду су разговарали са вицепремијером.

Председник Српског националног већа рекао је да су усаглашени ставови и да је потребно учинити све да се заштити положај Срба у Хрватској и европске вредности које су грађене са другим странкама у тој земљи.

„Србија има интерес да то прати и да ничим не доприноси да се тај положај погоршава него да се унапређује“, рекао је Пуповац.

Удружења избеглица из Хрватске траже од хрватских институција да јасно и јавно осуде ширење, како кажу, антисрпске кампање.

„Тражимо да надлежне институције почну да процесуирају све појединце и групе које врше насиље и шире говор мржње. Такође смо изнанађени да ЕУ ћути“, рекао је Миодраг Линта из Коалиције удружења избеглица.

У међувремену, у Загребу је извршни председник фудбалског клуба Динамо Здравко Мамић ослобођен оптужбе да је позивао на насиље и мржњу према Србима, када је пре неколико месеци вређао министра Жељка Јовановића.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …