srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Пуповац: Обратићемо се ЕУ за помоћ

Извор: Танјуг

Иза најновијег демолирања ћириличних табли у Вуковару стоје мотиви који су прерасли границе обележавања годишњица и изборних кампања. Они су попримили димензије једне врсте историјско-цивилизацијског сукоба, па и размере антагонизације са словенском писменошћу, са Србима и Србијом, изјавио је председник СНВ у Хрватској Милорад Пуповац.

Милорад Пуповац

„Имамо могућност да се због непоштовања уставног закона о правима националних мањина обратимо ОЕБС-у, Савету Европе и Европском парламанту“, рекао је Пуповац за данашње Новости.
Према његовим речима, једна од несистемаских мера је да као институција српске заједнице из дефанзиве пређемо у активно деловање којим ћемо ћирилично писмо у Хрватској представити на другачији начин од оног каквим га у протеклих годину дана представљају штаб за одбрану Вуковара, црква и политичке партије.

„У последњих годину-две ћирилица се стигматизује, а тиме се стигматизују и суседне државе које је користе као писмо, али и целокупна цивилизацијска и културна баштина. Осим тога, шире се страхови унутар српске заједнице и све то отежава остваривање других права – на образовање, као и на слободан осећај етничке и верске припадности“, рекао је Пуповац.
„Нема сумње да ће нам, када је у питању презентација историјске димензије ћириличног писма, бити потребна помоћ Србије, али много више од тога нам треба окренутост Србије ка положају Срба у Хрватској“, рекао је председник Српског народног већа и посланик у Сабору.

„Од државе очекујемо да овом питању приступи у складу са Споразумом о правима мањина и у складу са европским документима и обавезама које произлазе из хрватско-европског приступног уговора и из опредељености Србије за члантво у ЕУ. Јер, ово је заједничко, билатерално питање, које нажалост, као да је изгубило своју релевантност и испало из фокуса“, казао је Пуповац.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …