srlaten

„Пут за Ервопу, са Принципом или без“

У бечкој палати Порчиа синоћ је свечано отворена изложба „Пут за Европу, са Принципом или без“ реализована у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије, Савезним Министарством за просвету, уметност и културу Републике Аустрије и Амбасадом Републике Србије у Бечу.

фото: designed.rs; Radoš Antonijević, Ovaj put nema kraj

Сто година наког почетка Првог светског рата, током 2014., Србија ће се на ?путу за Европу зауставити у различитим европским градовима. Изложба у Бечу је прва станица. Свака следећа ће, како је најављено, представити радове који се баве специфичном темом везаном за одредјени контекст и простор.

Потреба за сталним преиспитивањем идентитета, личне и заједничке прошлости и историје, доводи до игре речима која пут претвара у трип специфично стање свести који нас на путу личног и заједничког развоја истовремено гура напред, али и ствара простор за грешке. С друге стране, поставља се питање принципа на основу којих деламо.

Изложени радови Ане Адамовић, Радоша Антонијевића, Уроша Ђурића, Марка Лулића, Владимира Миладиновића, Даринке Поп Митић и Милице Томић баве се управо питањима  принципијелним и непринципијелним одлукама на пољу личног, уметничког и јавног простора.

Приликом отварања изложбе у Бечу шефица секције за међународну културну размену у Министарству просвете, уметности и културе Републике Аустрије Карин Цимер је нагласила да је ова изложба од велике важности. Она је указала да је изложба драгоцени приказ савремене уметности Србије, израз добре билатералне сарадње две земље и јак сигнал Србије у правцу Аустрије, али и Европске уније.

Она је казала да се ради о радовима седам уметника који се баве идентитетом Србије на путу ка Европској унији, те и да ће након Беча бити приказана и у другим градовима Европе тачно 100 година након почетка Првог светског рата који је нанео читавом свету патње и бол. „Ако је 1914. година била година великих неспоразума, онда 2014. година треба да буде година великог дијалога“ поручила је Цимер.

Министар саветник у Амбасади Србије у Бечу Горан Брадић казао је да се Србија географски, историјски и културолошки налази у Европи, а да српски политички пут у Европу на симболички начин одавно води преко Беча. Аустријска престоница, према његовим речима, била је и остала један од најзначајнијих, ако не и најважнији научни, образовни, културни и уметнички центар за Србе и Србију.

Аустрија, како је додао и данас подржава активно процес евроинтеграција Србије, што Србија изузетно цени и и на чему је захвална.
Испред Културног центра Београда, који је концептуално осмислио ову изложбу, Миа Давид кустоскиња је рекла да датум стогодишњице почетка Првог светског рата важан јер поставља многа питања.

Наш је утисак да без обзира на различите политичке околности људима важно да добро живе што показује и број Срба који живе у Бечу, као и чињеница да су уметници чији се радови налазе на овој изложби својим стваралаштвом везани за Беч“, истакла је она.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …