srlaten

Радионица Тканица у Бечу

Извор: дијаспора.тв

У Бечу се од 15. до 17. јула 2019. године одржала радионица “Тканица” , која је била намењена младима српског порекла који живе у Бечу. Радионица је одржана у форми едукације и практичне вежбе тј. деца су на почетку чула занимљиву причу о тканици, затим начину грађења, као и практично, извођењем путем ткања.

Највеће одушевљене код полазника је изазвао оригиналан разбој који је за ову прилику донет из Србије и на коме су малишани могли лично да испробају ткање и направе своју шару на тканици.

Радионица и пројекат „Тканица“ је реализовало  удружење КултурАрт Вождовац из Београда, уз финансијску подршку Министарства спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Удружење КултурАрт Вождовац и председница др Александра Миловановић, доктор културолошких наука и заменик директора Педагошког музеја у Београду, бави се  афирмацијом традиционалне културе и  културног наслеђа Србије, као и  културним и етнографским идентитетом кроз креативне, образовне и практичне радионице традиционалног стваралаштва.

Један од пројеката је и “Тканица” која је у Бечу реализована кроз маштовиту, образовну радионицу у сарадњи са уметничком галеријијом Галерие Геwебе, која у свом називу садржи појам ТКАЊЕ, а налази се у самом центру Беча.

Радионицу „Тканица“ у Бечу су представиле др Александра Миловановић и  Душанка Ботуњац, дипломирани сликар и професор, један од оснивача Етно мреже у Србије. Душанка Ботуњац је од Владе Србије добила звање „Чувар традиције“.

Радионица „Тканица“ је била бесплатна за све полазнике, а имали су и прилику да се послуже српским специјалитетима, али и да кући понесу успемену на ову радионицу, у виду честитке са малом тканицом, на којој су се сами потписали на ћирилици.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …