srlaten

Разговори о србима у немачкој влади

У наставку посете Берлину, државна делегација Србије, у којој су се налазили Александар Чотрић, председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, Александра Ђуровић, члан Одбора и Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије Владе србије за дијаспору и Србе у региону,  посетили су седиште немачке канцеларке Ангеле Меркел, где су их примили др Ралф Гебел, државни секретар Министарства за интеграцију, избеглице и миграције и начелница департмана у Министарству Хонеј Дајхими.

Српска делегација са представницима немачке владе

Државни секретар Гебел је истакао да је у Немачкој сваки пети житељ страног порекла и да половина њих има страни пасош. Отуда је „немачкој држави важна успешна интеграција свих досељеника и да не постоји бољи или лошији однос Немачке према једнима или другима“ – пренео је Гебел.

У разговору је констатовано да држављани Србије уживају коректан и недискриминаторски однос код немачких власти, у односу на остале странце у Савезној Републици Немачкој.

„Наши држављани су добро интегрисани у немачко друштво, што ми као матична држава поздрављамо и подржавамо и зато је наша намера да помогнемо њихову још бољу интеграцију, али уз услов да се очува њихов идентитет и спречи асимилацијарекао је између осталог Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора за дијаспору.

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору је указао на значај учења српског језика у немачким школама, као страног језика, и предложио да немачка држава помогне очувању двојезичних и допунских школа на српском језику.

Чланови државне делегације су пренели иницијативу и да Срби у Немачкој добију законски статус националне мањине, какав су последњих година стекли у неким земљама Европске уније. Посебно су указали на проблем азиланата из Србије који долазе у Немачку привучени социјалним примањима. Они су у контексту „лажних азиланата“ позвали министарку за интеграцију, избеглице и миграције Марију Бемер да посети Србију и да се увери да у Србији нема дискриминације ни по једном основу.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …