srlaten

Руска и српска дијаспора имају сличне проблеме

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић у Москви разговарала са Георгијем Мурадовим,замеником шефа Дирекције за сарадњу са дијаспором Русије.

Славка Драшковић и Мурадов разменили су искуства о моделима и начинима функционисања са дијаспором. Др Драшковић је истакла да Влада Републике Србије ради на изменама и допунама Закона о дијаспори, те у том процесу искуство које је имала Русија у организовању дијаспоре и репрезентативности њених представника може да буде од користи Канцеларији.

Саговорници су констатовали да постоје многе сличности српског и руског расејања с обзиром да је велики део српског и руског народа после распада бивше Југославије, односно СССР-а остао у саставу других држава, а у многима од њих се још увек боре за нека од основних људских права.

„Ми смо тражили моделе функционисања дијаспора Италије, Грчке и других тражећи најбољи модел за наш однос са дијаспором“, рекла је др Драшковић, „а испоставља се да у Русији и њеном искуству са расејањем имамо можда најсличније проблеме и могућа решења“, рекла је Славка Драшковић.

На састанку се разговарало и о могућности да се одржи заједничка европска конференција о дијаспори на којој би се разматрало питање односа земаља према свом расејању.

Једна од важних тема Србије и Русије је и неопходност хитног усвајања Споразума о социјалном, здравственом и пензионом осигурању за грађане Србије који раде у Русији, како би се избегло двоструко опорезивање. на чему већ ради Међудржавни комитет за сарадњу Србије и Русије.

Српска дијаспора у Руској Федерацији незванично броји између 20 и 40 хиљада, а поједине процене указују на бројност и до 80 хиљада наших грађана у Русији, због честих миграција радне снаге. Највећа концентрација српске диајспоре је у економским центрима – Москви, Сан Петербургу, Сочију, Краснодару и сибирском крају.

У наставку посете Русији, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону сусрешће се са српским привредницима који послују у Русији, удружењима Срба у Русији и удружењима српско-руског пријатељства.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …