srlaten

Сабор издавача, писаца и туристичких мотива Србије у Паризу

Извор: Савез Срба Француске

Манифестација Сабор издавача, писаца и туристичких мотива, кao део пројекта Мондо Култ, у организацији удружења ,,Синги Арт“ из Београда, започета је промоцијом у Београду 18. маја 2019. године а настављена  у Паризу  од 23. до 26. маја 2019. године  у сарадњи са Савезом Срба Француске.

Свечано отварање 23. маја 2019. године, одржано је у препуној сали резиденције Aмбасаде Р. Србије у Паризу. На штандовима у сали, представљене су издавачке куће из Србије: Прометеј, Просвета, Рад, Просвјета, Финекс, Медијана и удружење Миланковић.

У програму су учествовали чланови удружења Седмица из Франкфурта, писци из Холандије, Аустрије и Француске.

Удружења и агенције које се баве тематским туризмом приказали су свој програм као јединствен едукативни туристички приступ у коме је дат aкценат aрхеолошким налазиштима Србије: Скоруна, Виминацијум, Винчански рај, Голубац, Малча. Манифестацију је званично отворила амбасадор Наташа Марић која је поздравила скуп.

У  уметничком делу програма наступили су ученица допунске српске школе у Паризу, Маја Петровић на саксофону и проф. Петар Гојковић са пријатељима.

Одржана је и модна ревија ,,Европска иницијатива пословних жена“ са рукотворинама српских жена са Косова и Метохије и из јужне Србије под руководством Милеве Игњатовић.

Догађају су присуствовали  француски новинари, писци и издавачи.

У доброј атмосфери након програма је одржан коктел током кога су се издавачи, гости из Србије, француски пријатељи и књижевници договарали око будуће сарадње уз помоћ амбасаде Р. Србије.

У наредна три дана сабор je пресељен у свечану салу цркве Светог Саве у Паризу где су представљене издавачке куће путем штандова и промоција.

Oдржан је Oкругли сто на тему ,,Српско издаваштво и дистрибуција књига”.

Расправљало се о разним проблемима везану за ову област. Поменути су и бројни проблеми дијаспоре и колико су порушени мостови које треба обновити када је у питању едукација кроз литературу која недостаје. У дискусији су учествовали господин Видак Масловарић из Удружења књижевника Србије, који је задужен за комуникацију са дијаспором, директор издавачке куће Рад, Небојша Николић, представница издавачке куће Прометеј из Новог Сада, Коруна Колунџија, књижевница из Холандије, Гордана Срећковић, песникиња Дана Додић из Француске, књижевница Душанка Врањешевић из Новог Сада, писац Предраг Ненадић, др Сима Мраовић из Париза и проф. Петар Гојковић из Париза.

У петак је одржана презентација удружења Миланковић из Београда, са делима наших научника: Михајла Пупина, Мике Аласа и Милутина Миланковићa, коју је одржао инжењер Драган Динић.

Истог дана у поподневним часовима је одржан  перформанс за децу „Ја знам ко сам“. традиција и обичај пo тексту  Драгојле Гаге Ненадић.

У суботу и недељу су одржане презентације издавачке куће Прометеј, Просвета, Феникс, Медијана и Рад. Вечерњи часови су припали нашој дијаспори па су фрагменте својих дела читали Ранка Тодоровић из Париза, Дана Додић из Париза, Мирослава Радојевић из Швајцарске, Неђа Неџмедин из Стразбура, Драган Маринковић из Париза и Деса Буразор Асланидес из Штутгарта. Одржана је и презентација књижевника Лорана Гијома који је задње две своје књиге посветио Србима и њиховом постојању.

Посебну пажњу у вечерњој беседи привукла је презентација књиге „Судија у рату и миру“  Данице Маринковић, судије процеса Рачак – Косово и Метохија. Говорило се о великој истини која прати догађаје из тог кобног времена. Највљена је књига на француском језику која ће бити презентована у октобру месецу у издању издавачке куће Рад из Београда.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …