srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Сајам у Цириху

извор: dijaspora.rts.rs 

У градској дворани у Диетикону, надомак Цириха, 3. и 4. јуна одржан је „Експо 2016“, први Самит привреде и културне баштине свесрпске пословне и академске дијаспоре. Сајам је организовало Удружење српских привредника Швајцарске, уз подршку Привредне коморе Србије и Министарства спољних послова Републике Србије.

pks cirih
pks.rs

Сајам у Цириху био је одлична прилика за промоцију 30-так српских брендова – од пиротског ћилима, пеглане кобасице, руком рађених одевних предмета, добре хране, вина и домаће ракије, преко туристичке понуде до достигнућа српске науке. Била је то шанса за међусобне али и контакте са швајцарским привредницима.

„Заиста је све више интереса како наших људи из дијаспоре тако и страних компанија, које се интересују не само за гринфилд инвестиције, већ траже партнере. Видели су да постоје озбиљне компаније, које си дошле да покажу шта раде и шта имају, и тај капацитет је заиста ојачао“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Србија има шта да понуди својој дијаспори и њеним партнерима у свету, има развијену мрежу слободних зона, попут Слободне зоне Пирот која је међу 50 најбољих у свету.

„Мислим да је ово било право место, зато што су дошли људи који желе да виде шта се дешава код нас, а верујем да неки од њих планирају инвестиције и треба их на неки начин окуражити да то ураде“, каже др Драган Костић, председник регионалне Привредне коморе Ниш и директор Слободне зоне Пирот.

На сајму је своје производе представило преко 70 излагача из дијаспоре, Србије и Републике Српске, а одржан је и академски форум на којем се говорило о могућностима за међусобно умрежавање и боље коришћење и овог великог потенцијала.

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској и домаћин Сајма, Стојан Стевановић, сматра да је овај скуп остварио свој основни циљ – повезао је успешне људе из Србије, дијаспоре и света. Потписан је уговор за одржавање следећег, првих дана јуна 2017. Сајам је имао и хуманитрни карактер – сва прикупљена средства намењена су обнови недавно изгорелог храма у Њујорку.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …