srlaten

Салцбург у знаку Србије

Традиционална манифестација „Интеркултурални породични доручак“, чији је циљ дружење, дијалог и развој вишејезичности, одржана је 2. фебруара у организацији удружења СОМОС из Салцбурга. Србија је, као домаћин свечаног доручка, представила своје кулинарске и забавне садржаје.

Свечани доручак из године у годину пружа могућност свим народима света, који живе у Аустрији, да буду домаћини манифестације на којој се подстиче међуетничко уважавање. Члан председништва Радничке коморе Салцбург Ђуја Тешановић Бећиревић, у сарадњи са Савезом Срба у Аустрији, окупила је тим који је добровољно организовао представљање Србије на овој манифестацији.

[blockquote_right]Друго место у припреми супа

У Салцбургу је недавно одржано и Светско првенство у прављењу супа. У конкуренцији 24 земље, Срби су освојили друго место и као награду лет балоном изнад Салцбурга и околине за две особе. Ђуја Тешановић Бећиревић поклонила је награду пару из Бањалуке, који ће специјално за ту прилику посетити Салцбург.[/blockquote_right]

Представници удружења КСД „Стеван Синђелић“ наступили су с пет играчких парова, који су на себи имали ношње из различитих области Србије. Наступили су „Ниш“, „Врањско поље“, „Влашке игре“, „Централна Србија“ и „Војводина“. Пет искусних домаћица, које су чланице клуба „КСЗС“ из Салцбурга, направиле су јела по којима је српска кухиња позната, представљајући специјалитете из разних крајева Србије.

Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији у својству „домаћина“, поздравио присутне и најавио аудио-визуелну презентацију богатства и лепота Србије, као и дегустацију уз претходно објашњење о саставу и начину припреме приказаних српских специјалитета.

Међу гостима су били генерални конзул Републике Србије у Салцбургу, Владимир Новаковић, његова заменица Оливера Старчевић, посланик савезне скупштине Аустрије и председник парламентарне групе аустријско-српског пријатељства Јохан Мајер, покрајинска посланица и повереник за интеграцију покрајине Салцбург Ања Хагенауер, градски посланици Салцбурга, Херман Виланднер и Младен Крндић, као и представници многих мигрантских удружења из Салцбурга.

„Инеркултурални породични доручак“ је научни пројекат који води Салцбуршки универзитет у оквиру смера за интеркултуралну компетенцију.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …